Gergo73 Creative Commons License 2011.09.09 0 0 61092

Hagyományból mondhatjuk, hogy inerciális, de ezt akár el is hagyhatjuk.

 

Minek hagynánk el egy hasznos és fontos fogalmat. Mint mondtam, a lokálisan inerciális (avagy lokálisan euklideszi) rendszerek fontosak az általános relativitáselméletben is, pont azért mert speciális tulajdonságokkal rendelkeznek. Fizikailag is fontosak, hiszen ezek tartoznak a "magára hagyott" avagy "szabadon eső" megfigyelőkhöz. A koszinusz tételes hasonlatom nem jutott el hozzád, ezért mondok még egyet. Attól, hogy a valós számok halmazát kibővítettük a komplex számok halmazára, még nagyon is fontos marad a valós szám fogalma. Sok komplex függvénytani tételben vagy bizonyításban szerepel a valós szám fogalma, ez egy hasznos fogalom.

 

Másrészt azért mert az általános formalizmus nem követeli meg, hogy rendszert és rendszert megkülönböztessünk, attól mi még rendszerezhetjük őket kényünk, kedvünk szerint.

 

Igazából minden fogalom a mi kényünkre, kedvünkre szolgál. Az általános relativitáselmélet fogalmai is (amibe beletartozik az inerciarendszer fogalma is).

 

A régi értelmezés szerinti különleges, vagy kitüntetett rendszer nem kitüntetett, csupán az általános elmélet speciálisan egyszerű fajtája.

 

Az inerciarendszer a régi értelmezésben sem volt kitüntetett. Egyszerűen csak arra volt kidolgozva az elmélet, mert arra egyszerűbb volt kidolgozni.

 

Forgó rendszerben Newton első törvénye nem érvényes.

 

Az általános relativitás ezt úgy mondja, hogy a görbületi tenzor nem nulla, tehát a megkülönböztetés ott is tetten érhető. A görbületi tenzor ugyanúgy abszolút mennyiség az általános relativitásban, mint a klasszikus fizikában a centripetális erő (avagy a rendszer gyorsulása). Az előbbi csak az utóbbinak a finomítása, és mindkettő azt ragadja meg, hogy egy centrifugában elszédülsz és ellapulsz rendesen, függetlenül attól, hogy mit gondolsz róla.

 

Előzmény: MageGuild (61086)