SZIASZTOK!
Jesszus, mi van itt? Fél éve nem írt be senki?
Nem baj, biztos vagyok benne most, hogy rohamosan rövidülnek a nappalok és a hőmérséklet is csökken odakint-egyre nagyobb szerephez jut újra minden kertészkedő kedvű ember életében a szobakertészet és nekünk a florárium. Tavaly december elején még olyan izgatott voltam a készítendő florárium miatt mint ahogyan írtam is akkor-mint egy gyerek. Végülis elkészült és pontosan akkora és olyan lett mint az akkori hozzászólásomban írtam. Mintegy egy hónappal ezelőtt alakult ki közel véglegesen a florárium belül, eddig állandóan rendezgettem/átrendeztem és a növények is cserepekben voltak bepakolva a floráriumba, de úgy nem igazán tetszett. A fejlesztésnek pedig komoly anyagi behatároló szerepe van a pénztárcám szempontjából, már így is egy vagyont költöttem rá. A növények is nagyon drágák. Na akkor jöjjön egy kb. két héttel ezelőtt készült fotó.

Szóval jelenleg így néz ki.
A flori alap területe 100X52 cm az oldalfalak magassága 80 cm. Egy üveges mester készítette Gyöngyösön. A szerkezet 416 liter űrtartalmú és közel 50 kg a súlya üresen. 6 mm vastag üvegből készült. A szerkezet két oldalán van egy-egy viszonylag nagy méretű oldalajtó melyeket előre-hátra lehet csúsztatni a megfelelő szellőztetés elérése érdekében. A bal oldalon mindig a hátfal mellett van nyitva míg a jobb oldalon az első üveglap mellett, ezzel tulajdonképpen egy kis átlós áramlás alakul ki. A floráriumban van egy hőmérő és egy páratartalom mérő is(melyeket némi töprengés után közvetlenül az üvegre tapadó korongokkal sikerült felfogatnom). A levegő nedvességét 50-80% között változtatom sok minden függvényében.Egy alapos (virágspriccelős) öntözés után alacsonyabb páratartalmat állítok be. Legutóbb a beültetés napján tehát úgy egy hónapja öntöztem. Folyamatos körforgásban van a víz odabent. Nappal felszárad az éjjel lecsapódott pára az üvegről de reggel még a talajra is folyik mert annyira komoly mennyiségű vízgőz kicsapódik az éjeli hűvösebb időszakban. Este aztán magától is emelkedik a páratartalom és éjjel megint bepárásodik.
Talaj: 6-8 cm vastagon "OBI"-s agyag granulátum majd közvetlenül rajta kb. 18 cm vastag jobb minőségű általános szobanövényekhez való virágföld. Faszenet nem használtam. A virágföld tetején 1-2 cm vastagon orchideaföld szétterítve (azért mert a talajra érő levelek könnyen berothadnának ha a közvetlen vizes talajjal érintkeznének órákig; ugyanakkor az orchidea föld,mely nem is fölt könnyebben felszárad).
Öntözővíz: esővíz melyet minden nagyobb esőzéskor a csapadéktevékenység kb. félidejénél gyűjtök. Azért nem szabad rögtön az első litereket felfogni a csatornából mert az akkor még nagy mennyiségben tartalmaz a tetőről bekerült káros anyagokat (por; madár ürülék; esetleg rovar lárvákat is).
Világítás: armatúra fillérekből saját készítésű bútorlap szerkezet belül szépen kibélelve közönséges konyhai alufóliával; kívül szaküzletben vásárolt öntapadós letörölhető bútor tapétával bevonva. Van benne 2 db 895 mm hosszúságú 2X30 W-os fénycső, az egyik egy Daylight a másik egy német floral cső-ez utóbbi sajna jó drága.
Hőmérséklet: abszolút nincs szabályozva teljesen a szobai hőmérséklet szabályoza, de mivel a renszer gyakrlatilag teljesen zárt, este sokkal lassabban csökken benne az amúgy is magas páratartalom miatta a hőmérséklet mint a szobában.
Szellőzés: a már fent leírt oldal ajtókkal és azzal amit eredetileg el szerettem volna kerülni. Elektomos ventillátor. Olyan "tájidegen" odabent. Nem nagy de jól el is dugtam. A csatolt fényképen még a régi nagyobb ventillátor látható alul és hátul baloldalt de a Conrad-tól rendeltem egy PC-hűtő ventillátor szerű kis készüléket mely cseppálló (4000 Ft) szóval nem nagy valami, de jó. Mivel a növények sűrűn vannak ültetve és a talaj felszín valamint a növények gyökéknyaka/alsó levelei között megáll a levegő nagyon hamar elszaporodhatnának a növényi kórokozók pl. gombák. Napi 1X2 órát működik ma szellőztető.

Egyébként egy szintén "OBI"-s digitális betanítható konnektor kapcsolja be és ki a világítást is és a szellőztető motort is. Nagyon hasznos kis szerkezet mert úgysem tudnám minden nap pontosan kapcsolgatni munka meg egyéb intéznivalók mellett.
Növények: közönséges szobai páfrány a florárium földjébe ültetve; két gyönyörű flamingó virág szintén közvetlnül a földbe ültetve; két kis törpe bromélia a képen is látható módon a kókuszrost rúdhoz kötözve; egy vitorlavirág (hihetetlenül gyorsan nő); 4-5 lepke orchidea-melyeket orchidea földdel feltöltött cseréppen süllyesztettem a florárium talajába (hiszen ezek mészkerülő növény lévén nem viselik el a közönséges B-tipusú virágföldet); két dendrobium; egy Vénusz fodorka (páfrány féle); madárfészek páfrány (korábban is volt már ilyen növényem mert tetszik, de eddig mindig elpusztult-a floráriumban viszont gyönyörűen növekedik).
Az orchideáimmal igazából nem vagyok megelégedve, mert csak az egyik virágzik. Bár nekik talán most van a pihenő időszakuk.Egyébként erős és egészséges kinézetük van. (külön orchidea tápoldatot kapnak havi egy alkalommal).

Van még 2-3 új növénynek hely odabent így szeretnék még egy gyönyörű Dendrobiumot (kedvenceim). Majd megmutatom itt is ha meglesznek.
Várom az újabb hozzászólásokat a saját floráriumaitokról kedves "kollégák"!
Üdv. mindenkinek!