Aurora502 Creative Commons License 2011.09.08 0 0 61028

Szia!

 

"Van egy gravitációs mező, amely a Holdat a Föld felé húzza, és van a Holdnak egy szimpla mozgási iránya. A kettő erő a Hold pálya minden pontján derékszöget zár be, és a két erő összege minden pontból megadja a körpálya megfelelő vektorát. Ugye?"

 

A Hold keringéséhez tartozó erő a Föld gravitációs ereje. Csak rárakodik egy a pálya érintője irányába mutató vízszintes irányú állandó sebességű mozgás. Így hiába esik a Hold a Föld felé, többet megy oldalra a vízszintes irányú sebessége miatt (vagyis a sugárirányú közeledését a Föld görbülete kikompenzálja.) Így jön létre a közelítőleg kör pályája (valójában ellipszis) a Holdnak.

 

"Ha most a forgódobot vesszük nyugvó rendszernek, origóban a dob tengelyével, és követem Einstein utasítását a speciális gravitációs mező felírására, valamint veszem a kivülről belógó golyó szimpla mozgási irányát, akkor nem a körpálya jön ki, hanem egy onnan kifelé mutató."

 

Ha kívűlről beejtesz egy golyót a dobba, akkor az tényleg ki fog sodrodni, de először íves pályán fog mozogni, amíg átnem veszi a dobbeli forgást.  De a dobbeli megfigyelő azt látja, hogy a centripetális erő kisodorja a golyót. Míg a dobon kívűli megfigyelő azt látja, hogy a dob megpörgeti a golyót, de a golyó egyenesvonalú egyenletes mozgással halad a kanyarban is, így kifelé sodrodik (de a golyóra nem hat erő, pusztán a tehetetlenség törvénye szerint egyenesvonalú egyenletes mozgással halad, míg a dob kifordul alatta).

Előzmény: MageGuild (61018)