MageGuild Creative Commons License 2011.09.08 0 0 61020

"Igazad van, de nem a köznapi értelemben vett egyenértékűség a kérdés. Hanem, hogy méréssel meg lehet-e különböztetni a fizikai jelenségeket a külünböző rendszerekben. Ez csak inerciarendszerekre teljesül."

 

- Ha a Természetleírást kizárólag az Általnos Relativitás elmélet képleteivel kezeled, akkor nincs olyan mérés, ami a rendszereket megkülönbözteti. Az Ált. Rel. pontosan, ennek az elvnek megfelelően van levezetve.

 

Épp úgy ahogyan a speciaális Relativitás elmélet a fénysebesség axiómájára és a Spec. Rel elvre épül, úgy hogy az inerciarendszerek ne legyenek megkülönböztethetőek, úgy az Ált rel. az Ekvivalencia elvre és az Általános relativitás elvére úgy épül, hogy semmilyen rendszer ne legyen megkülönböztethető.

 

Tudom is én, nem vezettem le egyetlen ált rel dolgot sem, mivel nem értek a "HighTech" matekhoz, de gondolom a Téridő görbület különböző formái azok, amelyek pont úgy alakulnak, hogy abból előálljon egy erő, amit korábban a rendszer forgásának címeztünk. Épp,ahogyan Einstein liftes példájában az ablakon besugárzó fény elhajlását sem a lift gyorsuló mozgásának címezzük, hanem annak a gravitációs mezőnek, amit erre az esetre az Általános relativitás elmélete leír.

 

Nincs olyasmi, hogy abszolút forgás. Ezt kéne kezdésnek elfogadni, hogy továbbléphessünk. Tudom, hogy a Klasszikus mechanika keretei között van, de csak azért, mert a Klasszikus mechanika fundamjentális értelemben SZAR! :D Szar azért is, mert a sebességösszeadási egyenlete nem tudja kezelni a fénysebesség konstanciáját inerciarendszerekben.

Előzmény: Aurora502 (61015)