Aurora502 Creative Commons License 2011.09.07 0 0 61012

Szia!

 

"A kérdésem ugye az volt, hogy rájuk miért nem hat a gravitációs erő, ami a ruhákat a falhoz préseli? Vagy ha hatnak, miféle dolog kompenzálja ki őket?

Centripetális erő nyilván nem, mert az forgáskor van, mi pedig az elején leszögeztük az Ált. Rel elvén, hogy a dob nyugvó rendszert jelöl ki."

 

Ami a testet a dobhoz képest nyugalmi rendszerben a centrifugális erő préseli oda. Ezt helyettesíted egy speciális gravitációs erővel. De a centrifugális erő egy tehetetlenségi erő, ami gyorsuló rendszerben jelentkezik, vagyis egy nyugvó(gyorsuló rendszerhez képest) testre hat. De a centripetális erő az, ami keringő testre ható erő (nem tehetetlenségi erő). Úgye a testünk a dobon kívűli környezetet látja keringi a dob tengelye körül. Szóval azt látja, hogy mivel kering a környezet, ezért hat rá centripetális erő, ami a dob tengelye felé húzza a környezetet. De a dob centrifugális ereje viszont ki akarja taszítani a tengelytől minél messzebb. Úgy gondolom, hogy a dobon levő test úgy magyarázhatja a dolgokat, hogy a környezetre a keringése miatti centripetális erő és a dob által hatott centrifugális erő( vagyis speciális gravitáció) kikompenzálja egymást.

Előzmény: MageGuild (61005)