MageGuild Creative Commons License 2011.09.07 0 0 61005

Köszi a választ.

 

 

Nana! Abból induljunk ki, hogy a rendszerünk nyugvó! Például a centrifuga forgódobját tekintjük nyugvó rendszernek (ezt megtehetjük az általáns rel. elve szerint, ami az ált. rel. axiómája) és minden más forog ahhoz képest, kivéve azt, ami a forgódob szélén nyugszik.

 

A dob szélén lévő ruhákra erő hat, sugárirnyban kifelé. Ezt az erőt nem magyarázhatjuk a rendszer forgásával, mivel a rendszert nyugvónak tekintettük. Helyette speciális gravitációt teret írunk fel, ami kifelé erősödik, befelé pedig a középpontban eltűnik (a középpontban lévő pontszerű testre nem hat ez az erő).

Minden más azonban, például a centrifugába fentről spárgán lógatott golyó körívet tesz meg a rendszerben. Keringenek, éppen úgy, mint a Hold a Föld körül. Tulajdonképpen a dob szélére ragadt ruhákon kívül az egész Univerzum forog.

 

A kérdésem ugye az volt, hogy rájuk miért nem hat a gravitációs erő, ami a ruhákat a falhoz préseli? Vagy ha hatnak, miféle dolog kompenzálja ki őket?

Centripetális erő nyilván nem, mert az forgáskor van, mi pedig az elején leszögeztük az Ált. Rel elvén, hogy a dob nyugvó rendszert jelöl ki.

Előzmény: Aurora502 (60989)