MageGuild Creative Commons License 2011.09.07 0 0 61004

"Ez egyébként így van Newton rendszerében is. Nem kötelező inerciarendszert választani a leíráshoz, csak sok esetben nagyon praktikus. De ettől még Newton rendszerében is fel lehet írni dolgokat forgó, gyorsuló, rezgő stb. rendszerben. Persze adott esetben piszkos bonyolult lesz."

 

- Na ja. De a Newton féle elondolás semmit sem tud kezdeni a számunka forgónak mondott rendszerekben ébredő erőkkel. Azoknak az erőknek látszólag semmilyen eredetük nincsen. Kivéve egyet, azt, hogy maga a rendszer forog. Ez a megközelítés azonban végső soron helytelen, mert nincs abszolút mozgás, tehát nincs abszolút forgás sem.

 

Azok az erők, amelyekkel a forgás abszolút tényét indokoljuk, meg kell, hogy legyenek magyarázhatók a mozgás és a fizika más, fundamentális törvényeivel annélkül, hogy a rendszert magát tekintsük fogónak. Mert minden jogunk megvan arra, hogy akármilyen is a rendszerünk, azt tekintsük nyugvónak. Legalábbis akkor, ha az általános relativitás elvét valjuk, ahogyan Einstein tette, és nem az abszolút tér létét, amelyet leginkább Newton jegyez a klasszikus fizikából.

 

Sajnos ez egy olyan talaj, amivel tapasztalataim szerint sok fizikus sem bír el. Még csak nem is igazán értik, miről beszélek. Pedig én nem vagyok fizikus, csupán művelődtem..... a fentieket azonban tisztán érteni vélem.

Előzmény: mmormota (60990)