M63FUN Creative Commons License 2011.09.01 0 0 1974

nah akkor a kérdés második felére is írnék. tehát ha már megvan a tutira cirkós lakás (vagyis sikerült a falon tekergetős cuccról eldönteni hogy a lakásban van e kazán) akkor jön 1-2 tény amit eldöntesz mennyire tetszik. a lakás hőigényét nem a fűtés módja adja meg hanem a szigetelés, nyílászárók, illetve hány falad határos a szomszédokkal (ott nyilván kevésbé hül a lakás)

én azt tudfom mondani hogy új nyílászárókkal 50 nm-t fűtök ki egy 50 éves házban 20 c-ra havi kb 17 000 ft-ból télen kombicirkóval. ebben a heti2-3 főzés és a melegvíz is benne van.nyáron általában kb 1800 ft a gázszámla (tus + főzés) ez persze nem jelenti azt hogy nálad is ennyi lesz, de támpont. szóval sem cirkóban, sem konvektorral nem számítanék 20 000 feletti számlára. de pl haveromnál 35 nm nem főz és villanybojler meg konvektor van havi 6000 ft gázszámlája (igaz télen-nyáron)

másik haver 32 nm nappal melózak (lecsavarják a konvektort) nem főz csak 2n fürdenek (ők gázzal melegítik a vizet) és nála is kb havi 5500 a gázszámla/hó

a távhőhöz képest egy felüdülés lesz, és a tulajtól kérd el a tavaly téli csekkeket. nem kell szégyenlősködni. egyébként 40 nm-en szinte mind1 hogy cirkó van vagy konvektor.

szabályzás pedig valóban úgy megy hogy amelyik szobát nem akarod fűteni ott lecsavarod a radiátorszelepet. 1 dolog fontos: ahol a tekerős izé (termosztát) van ott nem nagyon tudsz csavarni mert a rendszer azon a ponton méri a lakás hőmérsékletét (vagy akkor máshol lesz melegebb és persze nagyobb gázszámla..........

Előzmény: hatton (1971)