olipapa Creative Commons License 2011.08.30 0 0 30605

A behalás okát most egytlen saját hibában látom, amit nem is értem hogy követhettem el: A hideg, esős időt nem kalkuláltam bele a tempóba. Lassabban kellett volna mennem, ez a tempó normál UTMB körülményekre volt tervezve. Ez nagy szakmai baki volt részemről.

Myoglobin a vérben: a besűrűsödött vizelettől viszonylag könnyen megkülönböztethető. Előbbi inkáb barna, ez kékes piros, mint a kóla. Ez odáig is fajulhat, hogy ki kell venni az ember veséljét, sőt ha nem kezelik, bele is lehet halni. Meg is íjedtem a látványtól Beronénál és az ilyenkor legfoftosabb sok sok folyadék ivás kb 3-4 óra alatt már világosított rajta. Ilyen terhelésnél egy ilyet nem nehéz kialakítani magunkban, ezt jó ha ti is tudjátok és ha láttok ilyet magatokon, nagyon komolyan kell venni. Egy újab lépcső mikor már nem bírsz pisilni, na innentől már komolyan az egészségével játszik az ember. Ezért mondom mindig, hogy ha 3-4 óránként nem pisilsz egy ultrán, az nagy gáz lehet. Vélhetően a hideg miatt nem ittam éjjel eleget, ez is közrejátszott, a lefeléken az excentrikus mozgás mikrosérülései miatt a vérbe kerültek az szétesett izomsejtek. Egyébként majd egy órával hamarabb értem Courmayeurba mint szoktam és alacsonyabb átlagpulzussal. Ennek oka a rövidebb sötétben futott szakasz, és a jobb forma. Ismerem milyen érzések vesznek körül egy jól megválasztott tempónál, ezek most is megvoltak, viszont órákkal később vélhetően mégis csak ez csapott oda, mást nem tudok elképzelni. Talán még az, hogy a Sponser frissítőm nem adott most úgy energiát és kóláztam is sokat, amiben semmi fehérje sincs, plusz sok szar anyag és hosszútávon nem mindíg és mindenki bírja el, de sajnos más élvezhető, vállalható nem nagyon volt a pontokon.

Kiszállás: La Foulyban volt egy kisebb energetikai megbillenésem, ezt 10p alatt orvosoltam, fejben jól lettem, el is indultunk Gergővel tovább. Közben jött a hír, hogy több a szint, hosszabb a táv. Úgy gondoltuk gyalogoljunk, majd jobb lesz.  Először gyalog, majd próbáltunk futni, ami 1-2p-ig mentt is, aztán mégsem. Ezt így próbálgattuk úgy másfél órát, egyre hosszabb sétálós szakaszokkal. Ez a gyaloglás teljesen beállította a lábunk, már nem hajoltak és nem haladtunk, csak rugdostuk a köveket. Közben gondolkodtunk, hogy kb 30 órán belül elvileg gyalogolva is beérünk, de semmi kedvünk nem volt még 10+ órát a hegyen poroszkálni. A fájdalom, a fáradtság könnyen eltántorítja az ilyen elképzelésektől az embert. Engem is sikerült. Még egyszer leírom, ezt csak az értheti, aki már volt ilyen jellegű mélyponton. 3-4 óra futás utáni holtpontok nem összekeverendők ezekkel a mélységekkel. 10-15 óra után kezdődnek a fínom dolgok. 100Km es verseny alatt én még nem éltem meg egyszer sem olyat, mint ami itt kezdődik. LEhet hogy ez egy égyéni határ és másnak máshol van. Valahogy nem motivál oly mértékbena körbeérés, többet várok magamtól ennél, de ezek nagyon egyéni dolgok, nem kell ebből senkinek példát vennie. Egyébként maximális tiszteletem pl Hal Koernek,akit a Ferretről lefelé láttunk támolyogni, majd futottunk el lazán mellette, majd másnap délben Argentierben ismét láttuk az erkélyről mikor már mi rég kialudtuk magunkat. Mosolygott, vonaglott Chamonix felé. Ő így gondolta jónak, gondolom megvoltak az érvei, okai. Jurek, Roes, Giguet, Gaylor, Moehl, stb, stb meg máshogy gondolja. Nincs ezzel gond, az egyéni motívációk mások és mások. Számomra most nem az a kérdés teljesítettem, vagy sem, hanem hogy 30 on belül bejövök vagy sem. Ettől még minden elismerésem azoknak akik alapvetően teljesíteni mentek ki, hisz nekik pont akkora küzdés, mint másnak a top 100, vagy top ötven, vagy épp top négy. Sőt nagyobb, hisz sokkal több időt töltenek a pályán.

A jövő is most úgy van előttem, afelé billen, hogy a kompetitív énem még elég domináns, szeretek jól beérni, így a versenyválasztásaimnál figyelembe kell vegyem, hogy 15 óra fölött nagyon könnyen billenek, ha pozitív élményeket szeretnék magamnak és hát miért ne szeretnék, ezért csináljuk, át kell gondoljam a merre továbbot. Pl a Tor des Geants ot egyből töröltem az elképzeléseim közül, az újból UTMB nek még hagyok érlelődési időt, de pillanatnyilag a nem az erősebb.