Sziasztok!
Fura jelenséggel találkoztam a napokban, amire nem találtam a magam nagyon alapszintű elektrótudásával magyarázatot.
Következő a történet:
Villamos fűnyíróval dolgoztam, a ház egyik külső fali konnektoráról kapva az áramellátást (A ház egyik biztosítékának áramköréről). A gép rendesen működött is. Majd haladván a területen, egy másik külső fali dugaljba került át a kábel (A ház egy másik biztosítékának áramkörébe). Ez a bizonyos második konnektor egy olyan áramkörön van, amelyen 3 izzólámpa is van, s a konnektorban áram csak azok felkapcsolt állapotában van. A fűnyírót elindítva a motor 1-2 másodperc erejéig elkezdett erőlködni, de nem pörgött fel teljesen s aztán meg is állt a szerkezet és semmi jelét nem adta annak, hogy működni óhajtana. Korábban mindig minden rendben volt. Először a gép hibájára gondoltam, meg is néztem s megpróbáltam másik kondenzátort. Akkor sem indult.
A fűnyírót ezután az első áramkör dugaljába csatlakoztattam a hálózatra, s szépen muzsikált mindkét kondenztátorral.
Mi lehet a hibája a bizonyos második áramkörnek úgy, hogy mindhárom izzólámpa világít a kapcsoló felkapcsolt állapotában és a konnektorban is mutat feszültséget a fázisceruza? (Ezen a második áramkörön még dolgozik két villamosmotor is darálóhoz, szalagfűrészhez, ezek rendesen működnek, csak a fűnyíróval volt probléma.)