joevagyok68 Creative Commons License 2011.08.25 0 0 4807

Itt egy jó kis "összefoglaló", hátha nem haragszik + a szerző:

Innen

http://biosolar.hu/search?q=t%E1gul%E1si+tart%E1ly&u=&t=exact

 

"Nálam a távolság 30 m a kazán és a lakás között. Már üzemelt a 7600 literes tároló, amikor a tágulási tartály még a lakásban, az emeleten a radiátorok magassága felett volt, és egy 35KW-os szeneskazánnal fűtöttem.

Tehát maradhat a rendszered úgy ahogyan van.
Én ragaszkodni szoktam a gyári ajánlásokhoz, pl. a kazán fölé elhelyezett négyvezetékes tágulási tartályhoz amikor csak lehet, amikor valaki egy új rendszert kíván építeni.
De vannak kivételek, amikor kompromiszumot kell kötni. Olyan kompromisszumot, hogy ne kelljen minden átépíteni abból ami már megvan, de a biztonság és s gazdaságosság biztosítva legyen."

ÉS

"2. A tágulási tartály helye.
Tágulás szempontjából mindegy, hogy hová helyezed el. Legjobb a kazán felett, de működik a rendszer végén is, úgy ahogyan most nálad van.
Nekem évtizedig volt a lakásban, amíg a feleségem szemet nem vetett arra a falra is a gardróbban, ahol a tágulási volt elhelyezve. Addig célozgatott rá, amíg sikerült száműznie a kazánház padlására. Oda, ahol pontosan olyan gondokkal küzdöttem, mint Te. Alacsony volt a padlás, ezért lábakra kellett állítanom és felszorítanom a gerinc alá. Le kellett szigetelni, mert ráesik a hó, és folyamatosan fűtenem kell, hogy ne fagyjon be.
Tehát jobb lett volna, ha a lakásban marad.

Nem tudom melyik ágra van kötve a tágulásid jelenleg. Általában a visszatérő ágra szokott csatlakoztatva lenni, akár vékony vezetékkel is. Ilyen távol a kazántól, és ekkor a tároló esetén én vinnék egy csövet a tágulásiba az előremenőből is, magasan a vízszint fölé valahová a tágulási teteje alá. Csak biztonsági okból."

Előzmény: pajaci (4806)