Smíró Creative Commons License 2011.08.19 0 0 468

Szasztok!

 

Segítségért esedezem. '95-ben építettem a házam, lent padlófűtés, fent radiátorok. A fal 38-as mezőberényi blokk téglából készült. Tető szigetelt. Nyílászáróim nem a legtökéletesebbek sajna.

 

Eddig C24-es kazán dolgozott, sajna elég rossz helyen. Akkoriban nem figyelt a szerelő - és én sem - arra, hogy ne az emeleti hálók közös folyosóján legyen a kazán elhelyezve. Szóval orosz rulettnek is nevezhetném, amit a nejem cseszegetésére az idén meg fogok szüntetni. Mivel "nincs kedvem" (ujjdörzsölősszmájli) az egész házat átcsövezni, és szintén elvették a kedvem nagyjaink a külső hőszigeteléstől is, a régi kazán helyére kerülne zárt égésterű kazán, tehát turbós. (Tenném ezt anyagi okokból is, mert elég húzós gázdíjam volt a hideg időszakokban.)

 

A turbós kazánból ugye 2 fajta van, a kondenzációs és a sima. Belátható időn belül nem tudom a ház szigetelését megoldani. Amit figyeltem, hogy 70 fok környékén dolgozott a C24. A padlófűtéses alsó szint teljesen oké volt, az emeleti traktus nem, főleg az északi fekvésű 2 termosztát van bekötve, az egyik fent vezérelte a kazánt, a másik a keringtető szivattyút kapcsolta le a padlófűtésnél.

 

Tehát milyen típusú kazánt javasoltok? A külső érzékelőre érdemes-e beruházni, ha igen, akkor ennek figyelembevételével milyen kazánt érdemes venni? Nagyon sok fajta van a piacon, hasonlóak a paraméterek, de mivel nem értek hozzá, egyszerűen nem tudom eldönteni, hogy melyik a helyes út. Természetesen kérdeztem 3-4 szerelőt... ugye nem kell mondanom, hogy kaptam 3-4 különböző választ. Véletlenül sem egyforma típust favorizálnak, amikor felvetettem, hogy BAXI, mert ahhoz állítólag van alkatrész,  jött a: "az szar, vegyél németet", a másik szaki szerint az hülye, aki németet vesz, vegyek franciát, a következő szerint ne a Baxi, hanem az olcsóbb Western, aztán azzal biztatgattak, hogy amit a másik mondott, ahhoz nincs alkatrész, stb... Már a szerszámom tele van ezzel. Nekem bejött az Ariston mosogatógép, LG mosógép, a Peugeot-val 4 éve abszolút semmi bajom, és sorolhatnám az ellenérveket. Inkább a userek véleménye érdekelne, no meg ismerve a fórumon lévő szakik véleményét más témákban is, bennetek jobban megbízom. Szóval valaki dobjon meg valami használható válasszal, és a "honnan érdemes megvenni" válasszal is. Köszönöm előre is!