Schenouda Creative Commons License 2011.08.17 0 0 8123

Joachim Patinir flamand festő (1480-1524) tájképeit nézegetve arra gondoltam, hogy a "rejtelmes helyek festője" képein találok utalásokat a kabirok titkos barlangjára.

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=110354784&t=9000303

 

 

A Barbarini palota kertjében talált bronzlap csak 1549-ben került napvilágra, de úgy látszik akár az alkimistáknak, úgy néhány művésznek is akadtak kezükbe olyan ókori -mára elveszett- szöveges források, melyek leírták ezt a helyet. Hogy ezek nem képek, hanem szöveges források voltak abból világosan lehet látni, hogy milyen nagy eltéréssel mutatják az alkimisták rajzai ezt a helyet. Ez is arra utal, hogy a megrajzolásnál jobbára a képzeletükre kellett hagyatkozni. S ha ugyanis voltak ezen titkos hely leírásáról szóló dokumentumok, az arra fogékony és rajzolni tudó emberek, megpróbálták ábrázolni is azt (ahogy bármilyen történet, mitológiai jelenet vagy csak sima regény is arra ösztönöz bizonyos embereket, hogy képen is ábrázolják az olvasottakat).

 

Patinir főleg bibliai témákat ill. görög-római mitológiai jeleneteket festett meg, de teljesen nyilvánvaló, hogy a célja az volt, hogy lerajzolhasson egy számunkra vadregényes tájat, az alakjai úgyszólván mellékszereplők... Patinir valószínűleg tisztában is volt ezzel, hisz láthatólag sokszor elrejtve, a háttérben mutatja meg a számunkra érdekes részleteket.

 

Faber és Holstenius másolatán a "kabirok barlangjának" fő jellemzői, a vízek, a folyó a szikla körül, a háttérben lévő épület,  a boltives, átjárható szikla felül. A kis építmény mondjuk a balszélen, rajta egy villanyoszlopszerű akármivel, és így tovább...

 

Szent Jeromost többször ábrázolta a pusztában, persze nekünk Jeromos nem érdekes...

 

 

 

Itt egy másik képen:

 

 

Kár hogy nem tudom adni ezeket nagy felbontásban, de a neten utána lehet keresni, mert meg vannak.

Itt is úgy látjuk az elrendezést, ahogy Fabernél, elől szikla, oldalt is vann egy kisebb barlang, jobbra a háttérben egy nagy épület. A szika baloldalán egy sziklakiugrón egy épület. Mikor Nolanus berakta az alkimisták rajzait a szikláról, írtam (7903. hsz), hogy bár ezek jóval pontatlanabbak, mert szöveges leírás alapján készültek,de ki is egészíthetik a Barbarini-bronzlapot, melynek eredeti rajzolója már csak több évszázaddal a "működése" után láthatta ezt a helyet. S ott is írtam, hogy a Barbarini-kép balszélén, a sziklán állhatott valami, ami az odaérkező rajroló idejére már lerombolódott, de az alkimisták forrásaiban még szerepelt. Patinir nagyjából oda, hosszúkás, alacsony építményt rajzol, aminek tkp. semmi funkciója nem lehet, hisz ott áll egy sziklán, mindenféle feljáró nélkül.

 

Szodoma-Gomora pusztulását is megfestette. Érdekes mód látjuk rajta a két figyelmeztető angyalt egy barlang előtt:

 

 

Már a barlang is gyanús volt, de a balszélen lévő "szerkezet" még inkább:

 

 

 

Mi ez az oszlop? A Barbarini-bronzlapnál szintén a barlangtól balra lévő építmény tetején van egy ilyen oszlop, amiről már írtam elemzést, hogy az egész elrendezés, és maga az oszlop egy ősi, ismeretlen technológiát takarhat... Mit keres Patinir képén???

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=110355953&t=9000303

 

Hozzáteszem, hogy mindegyik kép nagyobb,mint amit itt adiok, egyszerűen csak kivágtam a lényeget. Szóval mindegyik képén ábrázolt szikla és barlang körül folyó vagy valamilyen tó kanyarog, ami a másik lényeges eleme és kelléke volt ennek a vízözön előtti technológiának.

 

 

Ilyen furcsa, futurisztikus építmények más képein is előjönnek, mintha csak azért festette volna a baibliai jeleneteket, hogy ezeket beléjük "rejtse". Az egyik képen egy kerek kupolás nagy építmény látható egy sziklazúgban:

 

 

De mintha ugyanezt az épületet festené meg egy kép hátterében, csak ott a más környezetben:

 

 

De vannak még ilyen részletek  más képein is, de egy hsz-be, azt hiszem elég lesz ennyi is...

 

Előzmény: Nolanus (7899)