Schenouda Creative Commons License 2011.08.17 0 0 8122

Odüsszeusz a messzi északról délnek hajózva jutott el Kirké szigetére, Terceirára (Azórok).

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=93987074&t=9000303

 

A sziget északi oldalán, a tengerbe nyúló meredek sziklafalon bemetszéseket fedeztek fel. Mikor az áramlatok már veszéllyel fenyegették, 2006-ban helikopterrel kiemelték a kétmázsás lávasziklát.

Herbert Sauren belga asszírológus megvizsgálta a szikladarabot, és úgy vélte, kétségtelenül emberi kéz műve, annak ellenére, hogy csak négy betűt tartalamz. Ezek sémi (föníciai) írásjelek. A legvalószínűbb jelentésük: "vissza" vagy "látlak".

Sauren szerint nyilvánvalóan hajósoknak szólt az üzenet, melynek jó része már rég az enyészeté lett. De milyen hajósoknak? Hisz az irásjelek tipusa azt sugallja, hogy az i.e. 2. századiak. A főníciaiak vagy a későbbi portugálok, egyaránt keletről érkeztek. Terceirát -már helyzeténél fogva is- nehéz elképzelni, hogy északról közelítsék meg.

Mit tudhattak a több mint kétezer évvel ezelőtti föníciaiak a szigetről, amit mi már nem...? Hisz Odüsszeusz hajója éppen északról érkezett?

Nemrég meg két portugál régész bejelentette, hogy Terceira déli partján kévő Monte Brasil félszigeten, a hegyoldalban található két hypogeum valójában a karthágói Tanit istennő templomának részei lehettek. Egy másik régész rögtön cáfolni igyekezett, hogy azok inkább 16-17. századi katonai létesítmények maradványai... de nem lehet, hogy éppen azok a katonák rombolták le a szentélyt, miután "beköltöztek"...?

Mintha a régészek/történészek, ugyanazt a technikát alkalmaznák ma is, mint a híres corvói lovasszobor ürügyén, melynek egykori létét fokozatosan vonták kétségbe, majd afféle mesének nyilvánították az egész történetet... pedig az a szobor is ott áll egykor Corvo sziget egyik sziklapárkányán...