Dolgoztam márkaszervizben (VW), és azóta sosem járt szervizben egyik autóm sem. Nem azért, mert nem bízom bennük, vagy rossz munkát végeznének (szóval ebbe nem mennék bele), hanem azért mert látom, hogy nem ér annyit, mint amennyit kérnek érte (azt is megértem, hogy fenn kell tartani a hatalmas 'apparátust', csak ne az én pénzemből ;)).
Mondjuk nekem könnyű, mert van műhely, csápos, szerszámok, stb., ami kell a karbantartáshoz, javításhoz, de igazából egy kötelező szervizhez nem kell nagy kunszt. Szélsőséges esetben egy kisszerviz (olajcsere, szűrők cseréje, stb.) megejthető az út szélén, padkára felállva is (tudom, mert csináltam :D).
A kérdéses dologok: garancia hogy marad meg, illetve a mániám a hibatároló kiolvasása! Olyan hibák is lehetnek benne, amit egyébként a sofőr/tulaj észre sem vesz, de esetleg egy kezdődő probléma megelőzhető miatta.
A másik dolog: a márkaszervizeknek, ha lelkiismeretesek, akkor egy, az adott szervizhez (kisszerviz=olajcserés, nagyszerviz=pl. vezérműszíjcserés) kiadott lista alapján kell, hogy ellenőrizzék az autót. Ez kisszerviz esetén is egy A4-es lap teleírva teendőkkel. Vannak benne banális dolgok is (pl. ablakmosó szintellenőrzés, keréklégnyomásellenőrzés, izzók ellenőrzése, stb.), de érdemes megszerezni ezt. Szerintem az itt lévő emberek valahol értik, hogy mire gondolok, amikor azt mondom, hogy egy új autó esetén szinte jól esik az ilyen 'túlzó' gondoskodás, akár márkaszerviz csinálja, akár márkafüggetlen, akár mi magunk otthon.
Az elvakultságban odáig jutottam, hogy szerviz nyitásán gondolkodom. Olyan költséghatékony, márkafüggetlen szervizen, aminek azért vannak olyan 'extra' szolgáltatásai, mint saját szervizkönyv az autóhoz, függetlenül az életkorától. Szerintem pl. egy I-es Golf is megérdemli a karbantartást, és tudom magamról (pláne, ha az embernek több autója is van), hogy elég nehéz fejbentartani a kmóraállásokat, meg hogy mit mikor végeztek el az autón. Mindezt valami értelmes áron, és szinvonalon.