Kovács szaki Creative Commons License 2011.08.08 0 0 671

Szia Patatella,

 

A biztosítást illetöen: úgy emlékszem, hogy annak megkötése elött sok kérdöívet töltetnek ki, ahol lekérdezik az összes átélt betegséget. Esetleg bekérnek friss vizsgálati eredményeket is. Mindenképpen minden kérdésre az igazságot kell beírni - bármennyiere is kenyelmetlen - mert ha kiderül hogy olyan betegség fordul elö, aminek elözménye van, viszont a delikvens azt tagadta, akkor abból nagy galiba - és 0 költségtérítés - lesz. Sajnos a privátbiztosítók díjai nem fixek, hanem évente emelekednek, ahogy az ember öregszik, meg ahogy a biztosító költségei emelkednek. Az ellátás viszont tényleg szuper, néha "álom" kategória.

 

A biztosítás és az adózás szempontjából egyértelmüen jobb, ha összeházasodtok, de gondolom azért nem ezalapján fogtok erröl dönteni... (Ha alkalmazotti munkaviszonyban dolgozó férjed lenne, akkor a te biztosításod ingyenes az állami biztosítótársaságnál, férjed pedig házas emberként kevesebb adót fizet....)

 

A hivatalos papírokat te is nyugodtan intezheted, a lakcímbejelentést 8 napon belül kell megejteni, a tartózkodási engedélyt (Freizügigkeitsbescheinigung) meg 3 hónap után kell kérni a rendörségen.

 

Ami a költségeket illeti, olvasd el Szipolyka 590 sz. hsz-ét ezen a fórumon, szuper!!

Ö Berlinröl ír és gyerekei is vannak, de biztos, hogy rengeteg információt találsz benne.

Az ingatlanárakról meg Dortmundra vonatkozóan is tájékzódhatsz itt: www.immobilienscout24.de

 

Előzmény: patatella (670)