Zalancelot Creative Commons License 2011.08.08 0 0 10008

"A természetes biokertben is kötelezõ a tél végi lemosó permetezés olyan szerekkel, amelyek nem felszívódó, természetes alapanyagokból állnak. A mészkénlevet régebben minden nagyobb termelõ maga fõzte, aztán a különféle kész vegyszerek háttérbe szorították ezt a környezetkímélõ szert. Gyümölcstermelõ szakcsoportok lassan újra elkezdték a fõzést, vas üstben, 1.1 súlyrész oltatlan meszet 10 súlyrész vízzel forrásig hevítve a 2 súlyrészt finoman porított (ventillált) kénport kis részletekben folytonos kavarás közben 40*50 percig fõzve. Az elpárolgott vizet 5 percenként meleg vízzel pótolva – amit a fõzõkanálon bejelzett eredeti szintmagassággal ellenõrizhetünk. Ezt a törzsoldatot 5 %- ra (100 liter víz, 5 liter mészkénlé) hígítsuk. Akkor végezzük a lemosó permetezést, amikor már a rügyek bomlani kezdenek. A megfelelõ idõben végzett permetezés lisztharmat, tafrina, monília, levéltetvek ellen hatásos."

 

Elég macerás művelet, meg azt az edényt amelyikben főződ, többé másra nem nagyon tudod használni.

Az öregem mikor még élt, rendszeresen főzött, de elsősorban tavaszi lemosóként használta, de a bordói lé is elbírja, ha lisztharmat ellen is hatékonnyá akarod tenni.

 

Előzmény: Törölt nick (10005)