A sok nagypofájú gázolajtolvaj kolléga (akiknek "köszönhetően" újra kéziváltós kocsikat rendelt a Wabi) néhány hónap múlva sírva fog könyörögni, hogy ótómatta kamiont akar, mert a manuálissal többet fogyaszt!:-)
Cserébe egy 8-10 Km-es staunál 2-3000szer benyomhatják a kuplungot, szarrá megy a térdük és pár százezer kilométer alatt elfüstölik a kuplungot!:-)
A mai korszerű automaták (amelyek valójában nem is hagyományos hidrodinamikus automaták, hanem robitizáltak, tehát a váltó ugyan az, mint a a manuálisnál, csak egy hidraulika/pneumatika kuplungol és kapcsolgatja a fokozatokat) sokkal takarékosabbak, mint a manuális. A fedélzeti számítógép rengeteg paramétert (fordulatszám, vízhőmérséklet, terhelés, turbónyomás...) figyel és ennek megfelelően mindig a megfelelő fokozatot kapcsolja.
Az ember nem képes ilyen pontosan dolgozni.
Körülbelül havonta egyszer adódik olyan extrém helyzet, hogy kézzel "bele kellene nyúlni" a váltásba, de mire az ember keze odaér a karhoz, a váltó már oda is váltott ahová én akartam!.-)
Jelenleg elismerten a Volvo I-Shift rendszere a legjobb, de a többi gyártó is rohamosan fejlődik.:-)
Nem véletlen, hogy az összes "normális" cég lecserélte/cseréli a flottát automatára.
Szerintem nyugat-európában már csak külön kérésre szállítják kézi váltóval a kamionokat, alapból automata!
Az ottani tulajdonosok csak magas felszereltségű (automata váltós, klímás, állóklímás) gépeket rendelnek.
Ez nem luxus, vagy pénzkidobás, egyszerűen üzleti megfontolás!
Ők már rájöttek arra, hogy ha a sofőr kényelmes, klimatizált, automata kocsival jár, majd éjszaka kipiheni magát az állóklímás fülkében, akkor hatékonyabban, takarékosan, balesetmentesen végzi a munkáját.
Jobb egy jól felszerelt, drága kamion, mint egy totálkáros!
Másrészt a kamion élettartama alatt az automata váltóval elért üzemanyagmegtakarítás, a megspórolt kuplungcsere és fékjavítások miatt bőven visszatermeli a magasabb felszereltség felárának többszörösét és használtan is sokkal jobban eladható.
Persze it magyarisztánban kicsit másképp működnek a dolgok!:-)