madarbarat Creative Commons License 2011.08.05 0 0 2632

croad langschan: házityúk, melynek első példányait az angol Croad importálta a kínai Lang San városkából (Jangce partján terül el). Hamar népszerűvé vált, amit impozáns megjelenésének, zöldes árnyalatú, fekete tollazatának köszönhet. A kiindulási anyag kakasa mintegy 4,5 kg-os volt, a maiak közelítik a 10 kilót. A tyúkok 3-3,5 kg-osok.

A nagy testtömeghez arányosan nagy tojásokat ad (58 g/db – tyúkokként évente 140-150 db). Ezek sötét színűek, de színüket illetően - angolból vévenevezik plum-nak, amikor is arra utalnak, hogy a tojás az embert a szilva hamvasságára emlékezteti.

1878-ban már bemutatták az USA-ban is, ahol szintén divattá vált a tartása – a fekete mellett a fehér és a kék változata is létrejött. Az utóbbit nagyon vontatottan, csak 1987-ben sztenderdizálták, s ma is a legritkább. A német baromfitartók szintén megkedvelték, s kialakították a langsan német típusát.

Valamennyi változatot nagy test, mély és hosszú mellkas, piros bőrfüggelékek, hosszú, meredeken emelkedő farok jellemzi, amely a büszke tartású nyakkal együtt szabályos u-alakot formál.

A tojók híresen jó kotlósok.

A fajta közismerten békés, barátságos természetű.

Arra okvetlenül figyelemmel kell lennünk, hogy a mocsaras területeket nem kedveli.

A fajta részt vett a barnevelder, az orpington és a marans előállításában is. Az USA-ban számon tartják a langschan bantam változatát.