.ETNA. Creative Commons License 2011.07.29 0 0 3740

Akkor légy nagyon hálás a jó sorsodnak:-) Ha amit írtál (drogok - gyengeség stb.) általános lenne, akkor a fél világ (vagy több) vonszolná magát az utcákon. Azért nem ENNYIRE egyszerű a helyzet, bár kétségtelen, hogy van, akinek a szervezete érzékenyebben reagál ezekre a bevitt (belélegzett stb.) káros anyagokra, van akinek pedig nem. Van olyan dohányos ismerősöm, akinek még a fogai is hófehérek, ahogy a tüdejével is minden rendben, de ugyanakkor egy volt kollégám rokona pedig tüdőrákban halt meg, pedig soha nem dohányzott, vidéken lakott, a saját maga termelte gyümölcsöket, zöldségeket stb. ette, ott helyben dolgozott, nem veszélyes üzemben... és mégis. Szerinted? Hát erről van szó. Az élet, már önmagában is, LUTRI!

 

Nem mellesleg, az édesapámnak is voltak ízülettel kapcsolatos problémái, nyugdíjas évei elején. Csak nála még "sima" ízületi gyulladásként jelentkezett, mert fájt a térde és a válla, fel is írt neki "fürdőjegyet" (vagy mifenét) a háziorvos. Természetesen el is ment a híres-neves helyi fürdő gyógyvizébe "áztatni" magát, s úgy begyulladt, az ottani víztől, az összes ízülete, hogy utána másfél hónapig kezelték (de kikezelték!) az ízületi gyulladását, a szintén helyi reumakórházban. Van ilyen, az egyiknek bejön valami, a másiknak nem.

 

Az RA-val kapcsolatban a teljes mondat igaz, és nem üti egymást, csak a második része feltételezés (!! az orvosok feltételezése). Jószerivel egyetlen egy autoimmunbetegség KIALAKULÁSÁNAK okát sem ismerik, ahogy magának az immunrendszernek a működését sem tudják fínoman hangolni. Ahhoz értenek, hogy kiiktassák, vagy felerősítsék, de hogy szabályozzák.... csak az okozatot tudják, ilyen-olyan gyógyszerekkel kezelni. Az autoimmunbetegség NEM AZT JELENTI, hogy az immunrendszer nem elég erős, vagy gyenge, hanem azt, hogy valami "porszem" került a motorba és egy bizonyos területe, egy bizonyos "feladatköre" nem jól működik. Pl. az RA-nál nem szabályozott vissza a normál szintű TNF alfa fehérje termelésre, azóta is úgy érzékeli, hogy fokozott termelésre van szükség... a megtámadható "ellenfél" hiányában pedig, a dologtalan "katonák" az ízületi belhártyákat ismerik fel testidegennek... nagy általánosságban erről van szó.

 

Azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy az immunrendszerem - egyébként - elképesztően erős, most, hogy kimondottan az immunrendszert visszafogó gyógyszereket (sejosztódást, ill. TNF alfát megkötőt) szedek az RA miatt, sincs  .... na inkább erről - babonából - nem is írok többet... de tudod, mire gondolok:-)

 

Jószerivel, életem során, betegségem is csak és kizárólag a manduláim miatt voltak, amíg ki nem vették, talán hamarabb kellett volna, de igazából erre sem volt rettentően komoly ok, hiszen a mandulagyulik sem voltak vészesek, nem volt tüszős, nem volt 3 hétig tartó ágyhozkötöttség, nem votlak "járulékos" bajok, mint pl. tüdőgyulladás, fülfájás stb.stb.stb. A mandulagyulladás menetrendszerűen megjelent, általában tavasszal és ősszel, jött, fájt, kaptam injekciót, vagy ha időben "elkaptam", csak méz+citromostea+szopogatós ez+az, összesen kétszer elment 2-3 napra a hangom... de mellette simán jártam dolgozni (szórakozni is) és nem úgy, hogy a földön húztam magam, csak fájt, ha nyeltem.... és ennyi. Én a pozitív életszemlélet és a "minden megpróbáltatás csak néhány pillanat" történet híve vagyok:-)

Előzmény: ghepard (3738)