ámokfutár Creative Commons License 2011.07.28 0 0 13008

Pedofil papok: Feloldanák a gyónási titkot

 

Pedofilbotrány - Írország új törvénnyel küzd a szexuális visszaélések ellen, a Vatikán tiltakozik

 

Ami az angol hódítóknak évszázadok alatt tűzzel-vassal sem sikerült, azt a Vatikán röpke tíz év alatt elérte: a sorozatos pedofilbotrányok nyomán kezd megtörni az írek legendásan szilárd katolikus hite.

 

A korábban elképzelhetetlen szakítás Dublin és a katolikus egyház között július közepén vált látványossá. Kétévnyi vizsgálódás után ekkor látott napvilágot az úgynevezett Cloyne-jelentés, amely a hasonnevű ír egyházmegyében elkövetett szexuális visszaélésekről ad számot. A jelentés megállapítja, hogy 1996 és 2009 között tizenkilenc pap molesztált vagy erőszakolt meg fiatalkorúakat, az egyházmegye vezetése és közvetve a Vatikán szemhunyása mellett.

 

Dublin ráadásul nem akar megállni a nyilatkozatháborúnál, és már készül a szexuális visszaélésekre adandó kemény válasszal. Egy új törvény minden egyházi személynek előírná, hogy jelentse a tudomására jutott pedofilügyeket, még akkor is, ha egy-egy információ a gyóntatófülkék homályában hangzik el. – A cél, hogy senki ne tarthasson vissza információkat a gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűntettekről, függetlenül attól, hogy egy-egy vallási szervezet belső szabályzata esetleg éppen ezt diktálja – közölte Alan Shatter ír igazságügyi miniszter.

 

Forrás: nol.hu

Előzmény: ámokfutár (13007)