heted7 Creative Commons License 2011.07.27 0 0 259

Most a kacatos topik egyik hozzászólására válaszolok itt, mert ide valóbb...

 

Szóval a mechanikus részéről a távgépíróknak csak olvastam, de szétszedni, megérteni
nem nagyon mertem eleddig. Valami keveset azért felfogtam, azt megosztom:

Ott kezdődik a dolog, hogy egy karakter öt biten van kódolva. Ez amúgy nagyon kevés, 32 lehetőség csak. Ebből nem jönnének ki a számok és a nagy betűk sem. Ezért két kódtáblát használnak, egyet a betűknek (persze csak a nagy betűknek), egyet a számoknak és néhány írásjelnek. A kettő között váltani kell: a szóköz két oldalán van egy-egy gomb, jelentésük: "mostantól számok következnek", ill. "mostantól betűk jönnek".

A jelek az adatátviteli vonalra soros módon kerülnek, szóval egy karaktert 5 egymás követő bit reprezentál, azaz kb. 5 x 1 egységnyi ideig van szakadás v. rövidzár a kimeneten. Mindezt mechanikusan csinálták meg sokáig. No, itt jön a mélyvíz nekem.

 

Kb. az van, hogy mindne billentyű alatt van egy rúd, ami a gombot rögzíti, mint az írógépeken, a szóközre merőleges irányban. Ezen van 5 bevágás, annak megfelelően, hogy mi az adott karakter 5 bites kódja. Van továbbá 5 másik rúd, amelyek párhuzamosak a szóköz gombbal. Ezeket téríti ki valamelyest ez az 5 bevágás. Innentől egy másik csoda ezen rudak állapotát egyenként leolvasva a kimenetre teszi...

Visszafele még ennyire sem értem. Valahogy a bemenő 5 bitet 5 relével rögzítik, majd ezek alapján választják valahogy ki a kinyomtatandó karaktert, azaz azt, hogy az írógép melyik karja csapódjon a papírra.

Biztos lesz, aki jobban el tudja mondani, ha érdekel bővebben :)

Üdv
H7