pimre Creative Commons License 2011.07.27 0 0 15573

Kösz, az valóban lehet, hogy nem iterációról, hanem integrál kiszámításról van szó. Ehhez sajnos nem értek.

De az továbbra is fennáll, hogy nem kerekítési pontosságbeli különbségekről van szó, hanem eljárásbeliről. Elképzelhető, hogy régebben az általam leírt algoritmust használták, és azóta áttértek másikra.

Időközben több más adatsoron is lefutattam a kétféle értékelést. Az eredmények viszonylag közeliek, egyetlen esetet kivéve, ami viszont nagyságrendi (ellenőriztem, nem elütésről, vagy adathibáról van szó). És ez utóbbi különösen zavaró.

saját képletem  Excel eredmény

p=0.3051              0.3044

P=0.4422              0.4366

p=0.1205              0.1239

p=0.0792            0.9697

p=0.0936              0.0970

Egyébként az összes többi adat ugyanaz. Tehát az általam számított érték és az Excel beépített értékelő program valamennyi tizedesre ugyanazt az eredményt adja az adatok átlaga, a regressziós egyenes paraméterei, az r és r², a t érték és az F érték esetében. Csak ez a fránya p érték más.

Off: valaki persze mondhatná, hogy használjam a beépített Excel függvényeket, de sajnos több munkalapon kell 100-100 adatpárra elvégeznem a munkát, amit nem szeretnék kézzel egyenként megtenni. Ezért írok programot.

És én azt kérem, hogy megköszönve az eddigi tippeket, hagyjuk egy időre a témát, mert ez már nem Excel programozási kérdés, hanem matematikai statisztikai. Megpróbálom ehhez értőkkel felvenni a kapcsolatot, és itt nem offolok tovább.

Előzmény: tt65 (15572)