kistutu Creative Commons License 2011.07.20 0 0 1115

Na kérem! Ami azt illeti, szinte mindenben egyet tudok érteni Feccel. Egy pár dolgot viszont megemlítenék.

 

A bécsi anyagot szerintem is butaság volt kiadni.  Főleg így, hogy a mainzi koncerttel vágták össze. Egyébként az a buli is fel lett véve teljes egészében, mivel az SWR3 TV rögzízette, és egyidőben adta is a saját weboldalán. Sajnos nagyon akadozott a közvetítés, és a Blackout után gyakorlatilag teljes egészében meg is szűnt. Ettől függetlenül felvették a teljes anyagot. De még ezt is meg lehetett volna jól csinálni. Viszont az, hogy egy számon belül is változtatgatták a helyszíneket, kicsit gáz. Mindkét koncertről közelit is és távolit is bevágtak ugyanabban a számban. Vicces, amikor az egyik snittben James-es fekete trikó van, pár másodperccel később pedig már zöld. :)

 

A Savage Crazy World alapjában véve egy jó anyag. Ez is több koncert összemontírozása. A berlini, a rotterdami és a dortmundi koncertekről is van benne részlet. Ettől függetlenül én nagyon szeretem. Teljesen visszaadja a Crazy World turné hangulatát.

 

Az Amazonia nekem egy kicsit összecsapott cucc. Mivel a manausi koncertet teljes egészében leadta egy helyi televízió, ezért azzal nem sokat kellett foglalkozni. Ki is választották belőle azt a pár számot, ami jól sikerült. (egyébként néhány olyan dalban ami nem került a dvd-re olyan hibák vannak, hogy nem csodálkozom rajta, hogy nem ezt a koncertet adták ki teljes egészében) A Recife buli viszont egy minden szempontból tökéletes anyag. Már ami rákerült a DVD-re. Sajnos itt is csak az a kb.60 perces felvételt használták fel, amit szintén egy helyi TV csatorna rögzített és vágott össze. Így csak össze kellett tenni a két buli már előre megszerkesztett anyagát, és kész is volt az Amazónia. Egyébként szerintem ezt már csak kötelességből adták ki, hiszen már hetekkel a manausi koncert előtt megjelent, hogy most először vannak a brazil őserdő területén fekvő városban, és mindenképpen fel akarják venni a koncertet, majd kiadni DVD-n. (egy kis Greenpeace-es dolog is kötődik hozzá, gondolom ezt is egy kicsit meglovagolták) Viszont annyira sok hibával játszottak, hogy nem merték kiadni az egész bulit.

 

És ha már itt tartunk, jöjjön a wackeni DVD. A koncert maga, nagyon király! Viszont a vágót lehet, hogy elküldeném egy filmes iskolába. Szerintem katasztrófálisan gyenge a megvágott anyag. És itt most a kamera snittekre gondolok. Lehet, hogy próbált nagyon modern lenni, de csak egy nagy kapkodás az egész, ami miatt nem lehet nyugodtan leülni, és élvezettel végignézni. Szinte másodpercenként változnak a kockák.

 

Egyébként van jópár olyan anyag, amit a helyi televíziók rögzítettek. Sőt, már össze is vágták, csak valahogy nem ment (vagy mehetett) le adásban. Az athéni például szintén ilyen, csak ugyebár ezt a bulit leadta a TV. Az egyik kedvencem nekem is, mivel mind a hang és mind a képanyag szuperre sikeredett. Emellett a közönség is fantasztikus, mint minden görög koncertjükön.

 

Szerintem a jövőben biztos, hogy megjelentetnek majd régebbi koncerteket DVD-n. Még ha nem is a teljes bulit...