Nolanus Creative Commons License 2011.07.13 0 0 8000

Még mindig ennél az ikrek-témánál időzök. Korábban hoztam két 'kabírgyanús' ábrázolást. Azóta sikerült előbányásznom, honnan is valók, és most megint eszembe jutottak e téma kapcsán. Bezúdítom ide a legtipikusabbakat, szerintem meglehetősen érdekesek, lehet rajtuk töprengeni.
A mexikói Tlatilco-kultúráról van szó, melynek kezdetét az ie. II. évezred végére teszik, és némi olmék behatást sejtenek mögötte, de szerintem talán még érdekesebbek, mint az olmék maradványok. Az előkerült tárgyak többsége temetkezési kellék volt.
A tárgyak első csoportjába a zömében női figurákat szedtem össze ('pretty ladies' néven futnak az irodalomban), valamint egyéb érdekességeket, a legtöbbjükre jellemzőek az erősen törpeszerű tulajdonságok, a meglehetősen 'sajátos' arcberendezés és a furcsa fejdíszek.

Aztán előkerültek 'artista' törpék is (lehet ezek sem elvetendők, Schenouda? Legalábbis a cirkuszi törpéket nem szeretted :-) Ezeknek vajon miféle rituális szerepe lehetett...? Az utolsó két figura 'labdajátékosokat' ábrázol.

Aztán vannak itt még meglehetősen rettentő 'gorgó' maszkok, némelyikük kettős arcot mutat. Az első figurán látszik, hogy ezek félig hús-vér, félig csontvázat mutatnak.

A kétarcúságot azonban nem intézték el ennyivel, úgy tűnik, valami miatt nagyon fontos volt számikra, és itt kapcsolódunk vissza az ikrek és a Janus-arc ábrázolások témájához.

Hm... mit is olvastunk korábban itt korábban, a Föld tulsó feléről, a zsidó legendáriumból a Ge-földre száműzött Toronyépítők szomszédairól, a káiniták harmadik Földjének lakóiról: "A Káiniták némelyike óriás, míg mások törpék. Két fejük van, ami miatt sohasem tudnak döntésre jutni; és állandóan önmagukkal ellenkeznek. Hol kegyesek, hol pedig valami gonoszságon törik a fejüket"

Vajon csak véletlen egybeesés volna ez?

Aztán van több tucat, meglehetősen fantáziadús orgiasztikus ábrázolás is, de ezen a törpékkel kapcsolatban már nem lepődünk meg.

Szóval érdekes, amit ezek a tlatilcoiak így egy kultúrán belül összehoztak. De produkáltak még mást is:

Pecséthenger, valami egészen egyedi írásfajtával (valódi írás? 'proto-írás'?), ami nem nagyon hasonlít a többi (piktografikus) indián jelrendszerre, és jórészt meg is előzi azokat. Két jel azonban mintha közös lenne ebben, és a maya írásban, és ezek közül az egyik igencsak érdekel minket.
A pecséthengerrel az American Antiquity foglalkozott: http://www.safarmer.com/Indo-Eurasian/Tlatilco.pdf

Előzmény: Nolanus (7978)