hoffmann eta Creative Commons License 2011.07.11 0 0 4168

  Nekem is probléma a levélpöndörödés. A benyomásom szintén az, hogy nem betegség, azaz nem kórokozó csinálja, hanem, ahogy te is írod, hanem valami tápanyag-gond.

Ezt saját tapasztalatom alapján azért gondolom, mert pont azok a növények (palántázott és  helybevetett) jártak így, amelyeket gondosan trágyáztam. Megfigyeltem, hogy ezek a növények már kiskorukban sem néztek ki teljesen egészségesnek. Amik viszont véletlenül keltek ki, s nem kaptak trágyát előtte, azok makkegészségesek.

Nálam pont azoknál a töveknél van pöndörödés nagy mértékben, amelyek megnőttek ugyan nagyra, de gyengék, sápadt-zöldek, kókadtak, olyan szomorú-paradicsom benyomást keltenek.

 Sajnos, nem hiszem, hogy ne befolyásolná a termést, az ilyen levelek nem működnek rendesen. Az is igaz, hogy fajta-függő is, a koktélok például rettenetes növekedési erélyt produkálnak nálam, ezért  egy kis pöndörödés alul meg se kottyan nekik. De amikor éppen a legnagyobb levelek ilyen szárazak, törékenyek, az baj. Szóval, szerintem csak a mérték a lényeges.

 

Előzmény: Deryan (4155)