Dávid Gyula majdnem minden előadását láttam, a beidézettet is, és én is egyetértek minden szavával. Teljesen igaza van.
A kérdés úgy is megfogalmazódhat, hogy van-e létjogosultsága annak, hogy fél laikus, tudomány iránt érdeklődök beszélgetnek az elméleti fizika régi és újabb eredményeiről konyhanyelv közeli stílusban. Ha nincs akkor az összes hasonló jellegű fórum értelmét veszti mivel itt, mélyen szántó matematikai alapokon nyugvó eszmecseréket nem lehet folyatatni.
Én mégis azt gondolom hogy van értelme ennek. A tudomány, benne az elméleti fizika is nem önmagának való. A kutatás mellett fontos az ismeretterjesztés is, nem véletlen az, hogy jó írói és előadói vénával rendelkező tudósok gyakran adják a fejüket ilyen tevékenységre. Emellett egyre jobban észlelhető folyamat manapság az is, hogy okkult, spirituális, para, kreacionosta... és még sorolhatnám (ál)tudományok kezdenek erőszakosan és céltudatosan terjedni. A tudomány nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy kutat, alkot, felfedez, és megelégszik ezzel. Főleg manapság amikor a tudomány már olyan mélységekben tör frontot ahol már az interpretációk megértése is komoly feladatot jelent egy átlagember számára, és itt most beszélhetünk az orvostudánytól kezdve egészen a matematikáig bármelyik természettudományról.
Ha ilyen fórumokon értelmes beszélgetés folyik, akár allegórikusan is, napjaink ereményeiről, tudományos kérdéseiről, felvetéseiről, az igenis a tudományt szolgálja. Ezért látom ennek értelmét.
Az általad idézett mondat szerintem sokkal értékesebb és többet mondó, mint a darth vader féle hasonlat, ugyanis pont a fent említett célt hivatott szolgálni. Ez esetben valamilyen szinten megpróbáltam interpretálni az M-elmélet által adott választ a téridőre, ami kapcsolódott egy korábbi analógiához. Nyilván nem szerencsés kiragadni megállapításokat, főleg úgy, hogy nem deffiniáltuk az elmélet szerint abban használt fogalmakat, de mégiscsak jó gondolatébresztők abban a tekintetben hogy aki érdeklődik a téma iránt és olvassa ezt a topicot, talán kezébe vesz egy e témába vágó könyvet, tudományos értekezést..., rákeres a neten, és nem a jósnők, és a sámánoknál kezdi el a válaszokat keresni.
Nagyrészt szerintem egyetértünk, én csak azt szeretném ha nem öntenénk ki a fürdető vízzel a csecsemőt is.
Ja és hogy miért beszélgetük olyan dolgokról amit nem fed le a tudásunk... Hát pont ezért. Azokról a dolgokról amit tudunk, és részei az egyetemes tudásnak, nem sok mindent lehet elmondani, nem érdekesek. Beszélgethetnénk a differenciálszámításról de minek, unalmas lenne. Newton idején tuti tele lettek volna a fórumok vele, de ma már nem érdekes, a gravitonok izgalmasabbak....