Sziasztok!
A ti "segítségetekkel" is (több szappanos oldalt, fórumot végigolvastam) ma délelőtt készítettem életem első szappanját, hideg eljárással. Az összetevőket egy kalkulátor segítségével számoltam ki, részben kecsketejes szappant csináltam.
Amiről nem tudtam, hiába böngésztem egy hete a szappanos oldalakat, hogy a kecsketejes szappan hajlamos a túlmelegedésre, én pedig az öntés után a műanyag dobozkákra rátettem a fedelét (még szerencse, hogy nem nyomtam rá), és gondosan be is takargattam őket... :(((
Még jó, hogy nem vártam ki a 24 órát, és kb. egy óra múlva ránéztem, rémülten konstatálva, hogy az eleinte szép, vajszínű szappantömböcskék túlmelegedtek, ronda barnás géles állaguk lett középen és a tetején, a szép rusztikus hullámok eltűntek róla... :(
Azonnal hűtőbe tettem őket, most már normalizálódik a színük, de néhol maradtak gélesnek látszó sötétebb csíkok, egészen apró buborékok is benne a dobozkák oldalán...
Szerintetek menthető még a helyzet, vagy újra kell majd öntenem? Egyáltalán lehet újraolvasztani és önteni? Várjak holnapig, és szeleteléskor fog csak kiderülni, mit lehet (kell-e) tenni?
Ez volt a recept:
Olíva olaj: 340 g (ebből 120 g levendulás macerátum)
Pálmaolaj: 260 g
Kókuszvaj: 190 g
Mandula olaj: 20 g
Folyadék: 299.7 g (ebből 141 g fagyasztott kecsketejkocka, 159 g
levendula főzet ioncserélt vízből)
NaOH: 129,7 g
Super Fat nincs, kevés levendula illóolajat tettem bele pudingosodás előtt.
Köszönöm a segítséget előre is!