Isten rabja Creative Commons License 2011.07.06 0 0 6498

Kedves Mirdad!

 

A vérrel kapcsolatos gondolatokhoz szeretném hozzáfűzni, hogy az ószövetségi szövegekben számos helyen, amindennapi élethez kapcsolódó utalások és tanácsok is olvashatóak.

 

A vér kifolyatása az étkezésre szánt húsból profán szempontokat is szolgál, mivel a vér a legromlandóbb anyagok közé tartozik.A sivatagi környezetben élő emberek számára ez életbevágó, követendő gyakorlat is volt.

 

A hús fogyasztásáról és a borról sokféle vélekedés olvasható, ezért nem mondanám, hogy pl. a bor fogyasztása, vagy a hús evése hiba lenne. Csak akkor "röpít" minket vissza bárhová, ha azt nem mértékkel, kellő alázattal tesszük.

A víz borrá változtatása, illetve az ószövetségi szövegekben található utalások a borra (pl., hogy felvidítja az emberi szíveket), nem azt üzeni, hogy tiltott, vagy káros volna.

 

Jó mottója a témának: "Tudom és meg vagyok győződve az Úr Jézusban, hogy semmi sem tisztátalan önmagában: hanem bármi annak tisztátalan, a ki tisztátalannak tartja." (Rm 14, 14 Károlyi Gáspár fordításában)

 

Nagyon szép gondolatokat olvastam itt, örülök annak, hogy sokakat érdekelnek a mindannapi létünkön túlmutató célok.

Nem szándékom, hogy a többieknél többet tudó okosként vagy afféle "beavatottként" szóljak hozzá a témához. Sokat hezitáltam, hogy írjak-e egyáltalán, de úgy gondolom, mindenképpen fontos bizonyos gondolatokat megosztani azoknak, akik keresik az igazságot.

Előzmény: Mirdad (6494)