Nolanus Creative Commons License 2011.07.05 0 0 7974

"Lucifert mint a vénuszi palota őreként említik, akit száműztek a Földre."
Mármint ezt Charroux következteti, vagy idéz valahonnan? Félek az ilyesmitől, mert nagyon meglódul ilyenkor a fantáziám :)
Hyperboreával kapcsolatban. Eszembe jutott Pytheas, a marseillesi utazó, aki elég messzire eljutott északon, meg a főníciaiak, akik valószínűleg abban az időben sokkal jobban ismerték az Atlanti-óceánt, mint bárki más, és meglehetősen féltékenyen őrizték is... na ezt csak a kabírbarlang keresése miatt jegyeztem meg, vagy valahol közelebb véled felfedezhetőnek?

"ahol "az ég és a föld csókja" keletkezett; hatásos működéséhez az kellett, hogy valamely pap vagy hős teherbe ejtsen egy előkelő szüzet, nemritkán a király lányát...."
El nem tudom képzelni, hogy a gépezet hatásos működéséhez miért kellett volna ez, ha csak nem emlékezek vissza az Alkimista és a szűz c. film egyik jelenetére.

"hogy megszerezze a jeruzsálemi templom berendezéseit, mert ez volt az igazi célja háborújának...!"
Hm, ez ügyes!

Mindenképpen érdekes az a kép:

"Vagy mégsem Babilónban kellene a kép eredetét keresnünk...?
>Neuszerré naptemploma, vagy a világítótorony 'hátterében' sejtettünk."
Igen, valami hasonlóképpen gondolom én is..."
A problémám az, ami miatt chululai piramist is felhoztam, hogy hogyan lehetséges, hogy itt, két óceánra, ezer évekre és kilóméterekre megint feltűnik ugyanaz a mítosz. Most vagy a Közel-Keletről hurcolták be oda (ami eléggé regényes volna), vagy mind a közel-keleti, mind az amerikai változat egy 'közös őstől' ered (ez persze még regényesebb volna, de valahogy én inkább erre hajlanék). Nyilván, ettől még mind a két helyen lehettek többé-kevésbé működőképes változatok. Talán az eligazító lehet kissé, hogy  mind Nimród, mind az 'indián' óriás a monda szerint a vízözön utáni generációhoz tatozik. Ha ezt be tudnánk határolni, akkor talán jobban megérthetném. Én magamnak eddig, nagyon feltételesen, azt hámoztam ki, hogy ez Atlantisz pusztulásának legendás idejével eshet nagyjából egybe; és talán ez lehet a fentebb keresett összekötő kapocs a legendák közös gyökerével kapcsolatban.

Előzmény: Schenouda (7970)