Schenouda Creative Commons License 2011.07.05 0 0 7969

Ilyen magas valamibe, mint egy torony (templom), aminek a tetetjén még fémeket is alkalmaztak, sűrűn csapott a középkorban villám. Számos leírásunk van erről. A hagyományból vett példákban a leghíresebbek a bábel Tornyának esete vagy az Alexandriai Világítótoronyé, de ez esetben úgyszolván megállapíthatatlan, hogy "konkrétan" egy valódi tornyot és eseményt kivántak ábrázolni, vagy csupán egy allegóriával, jelképpel van dolgunk...

 

A modern rózsakeresztesek, hogy ebben athanort látnak az az ő bajuk, nem sok hiteles ember lehet közöttük (vagyis csőlátók). A képek egyik részén, olyan mintha villám rombolná le a tetejét, más esetekben meg a nap hője.

Szóval bármelyik irányban el lehet menni alkimista vonalon (pláne ha elengedem a fantáziámat is). A villámok terén már nem mondok semmit, annyit beszéltem róla, de az alkimisták már régóta tudtak a napenergia hasznosításáról. Batthyány Boldizsár –aki 1576-ban alkimista laboratóriumot rendezett be németújvári kastélyában- már foglalkozott a napenergia hasznosításával.

 

"A hatodik alany az eléggé sajátos Vieville, néhány kártyája többé-kevésbé eltér az általános sémától. Ezen a Toronynak megfelelő kártyán a torony helyett egy fát láthatunk - ilyesmi mechanizmussal már ugye találkoztunk...."

 

Valóban találkoztunk, sőt ha villámokat ideveszem, úgy Tullus Hostilius római királynál éppen, akit nem rég említettem... és amit Porsenna "erőművéről" itt összeírtam, s hogy a tarot lapok legrégebbijei itáliai eredetűek:

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=104412745&t=9000303

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=104394461&t=9000303

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=104411684&t=9000303

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=104314293&t=9000303

 

 

Szóval, azon az oszlopon lévő hatalmas gömbbel látszik hasonlónak, ami szerintem valami ősrégi alkimista talámány volt. Plusz még írod is: "Szintén érdekes áttekinteni a lap korai elnevezéseit, ugyanis ez nem mindig Torony volt. Nevezték Tűznek, Villámnak, egy korai rajz alapján pedig Nyílnak. A Minchiate (a 'pokol kapujában' álló két alakkal) az Ördög Házának hívja..."

 

Ha arra akarsz jutni, hogy ez egy olyan torony, építmény vagy bármi volt, ahol alkimista praktikákat végeztek.... nem rossz ötlet, talán egy balul sikerül kisérlet emlékét próbálták így megőrizni...?

 

"Áttekintve az egészet, érdekes eltöprengeni az azonos illetve a különböző elemeken. Sajnos szinte semmit sem tudni arról, hogy az egyes változatok alkotói milyen hagyományok alapján dolgoztak, mindenesetre furcsa, mintha az összeset figyelembe véve alakulna ki a teljes kép..."

 

Persze ilyen esetekben gyakori, hogy a több kép elemzése vezet eredménye, hisz az egyik hol ezt, a másik másoló hol azt hagyta el, vagy tette hozzá...

 

Ezek persze csak a saját, hirtelen jött észrevételeim (szóval félrevinni sem akarlak), és lehet semmi közük azokhoz, amikről korábban írtam, de éppenséggel "benne van a pakliban"...

 

"Szóval, irány a piramisok földjére"  - Jó, menjünk Egyiptomba!