a spoilernek egyben felhajtóerő csökkentő hatása is van
A spoilernek jellemzően -teljesen nyitva- nagyon durva felhajtőerő-csökkentő hatása van, és pont ez a főlényege. A földetérés után full spoilerezés lényege, hogy a javában pillanatszerűen elvesztett felhajtóerő miatt a vas nagy kényszererővel a betonon marad, nem "eltaknyolt" a földetérés, lehet izomból kerékfékezni, stb.
onnantól vezethetőbb, kevésbé sodródik
Gondolom, a betonon... Full spoilerrel a levegőben nagyon nem repül már egy ilyen gép, inkább kontrollálhatóan zuhan, kis túlzással (ezért nem is nyitható full spoiler levegőben).
Épp ezért nagyon rossz hatású az elpattanáskor teljesen kinyíló spoiler, ettől aztán igazán visszapottyan a vas a betonra. Ezért tartom butának az autospoilert, ami elpattanáskor is fullra nyit - úgy gondolom még mindig, hogy ez "buta" megoldás így.
Igen, "filozófiailag" ez is terheléscsökkentő megoldás, persze, de ezzel is ugyanaz a bajom: pont akkor kavar be nagyon (elbaxot földetérés, elpattanás) amikor baj van. Egy jól sikerült földetérés után viszont talán rábízható lenne amúgy egy profi pilótára, hogy megtegye ezt a mozdulatot is (azért ekkor rá is ér), de oké, legyen biztonsági megoldás így*, de ekkor "kényelmi funkció" inkább.
Lehetne erre okos algoritmikus megoldást találni, van annyi elmozdulás-, g-, RA-stb.-szenzor egy ilyen gépen, hogy a jó, befejezett földetérés és az "elpattanós" profilját meg lehetne intelligensen különböztetni szerintem.
*A biztonsági berendezések filozófiájához: szerintem alapvetően elbaxot megközelítés az, amikor egy biztonsági automata megcsinál valamit a pilóta HELYETT. A biztonsági cuccok helyes működése szvsz az, hogy csak akkor veszed észre a működését, ha baj van, ha valamit elszúrtál. Azaz pl. autospoiler: ne nyisson automatikusan, a pilóta helyett, ha nem lehet megoldani, hogy azt intelligensen tegye, nyisson pl. néhány másodperces késleltetéssel, ha a pilóta nem tette volna meg, és az egyéb paraméterek -futóberugózás, stb- alapján nyitva kéne lennie.
(rossz péda amúgy az autospoiler, mert ez a "késleltetetős" algoritmus biztonságos kivitelezésben szvsz nem lenne egyszerűbb az intelligens auto-megoldásnál).
Persze gondolom ezeket már ezer éve kitalálták a szakemberek, lehet működnek is, csak én outsiderként nem tudok róla. Vagy egyéb gondok vannak ezzel...