schroeder Creative Commons License 2011.07.03 0 0 756

Szia!

Sokan használnak Fatar SL-990-est; aztán van még például az m-audio, mint master keyboard alternatívaként, de ezekről nem hallani túl sok "elégedettséget". Ha zongorázni kell a szóban forgó billentyű, akkor találsz most a vaterán egy Roland RD-150-est. Nekem is volt, és nagyon szerettem. (Sajnos kellett a pénz, aztán eladtam.) Ugyan, relatíve csak 16 hangszíne van, amik kifogástalanok, de ezeket társíthatod is; az arányaikat is állíthatod, mindehez pedig 64 fokú a polifónia, ami már nem olyan rossz. Van benne kettő "dalhoz" felvételi lehetőség, és a benne található enyhébb mechanika is kellemes játékérzetet biztosít, ami egyébként egy átlag pianínóéhoz hasonló erősségű. És természetesen MIDIzhető. Talán csak egy hiányossága van, nincsen rajta bender (pitch/mdulation), de éppen ezért írtam, hogy zongorázáshoz nagyon fain.

Viszont, a Fatar; 75e (használt) és 100e (új) között már megkapható, és azon van hajlító és modulációs kerék is. De talán nem olyan minőségűek ezek sem, mint egy saját hanggal rendelkező Roland, vagy Yamaha ebben az árviszonylatban. A Korg sem rossz egyébként, de túl puhák a zongora mechanikáik. Bár kivétel ez alól az SV-1-es, ami szenzációsra sikerült billentyűzet. Még a Casio Privia is beférne ide, a Nord meg főleg, de ez már nem kimondottan a Master keyboard kategória, így röviden ennyi volna, az én személyes tapasztalatom/tanácsom.

(Mondjuk, árat nem írtál, így az is lehet, hogy nem használtban gondolkodsz /?/. De ha nagyon jót akarsz, akkor szerezz egy Roland A-90-est, ami már igaz, hogy kifutott darab (1996-2001), de a billentése abszolút jó, és midi controller-ként sem vall szégyent. Hacsak nem paramétereket akarsz tekergetni, mert nem arra tervezték.)

üdv.

Előzmény: FeNegyerek93 (755)