De ez már tényleg az emberi természetről szól. Amint valójában az állattartás módja is. Meg a gyereknevelés. Meg ahogy az életünket éljük.
Pontosan erről van szó:)
Akkor még féligoffoljunk picit:
Ugye az előbb kérdezted, hogy
"Azt viszont sose fogom megérteni, miért nem hallgat egy laikus a szakemberre ha szakmai kérdésről van szó."
Tudod, van az a nagyon egyszerű és közismert - és voltaképp nagyon komoly pszichológiai tesztet jelentő - gyakorlat, amikor valaki (családtagod, munkatársad, csoporttársad) mögéd áll, és te el mered-e engedni magad teljesen, bízva abban, hogy majd el fog kapni... vannak emberek (pl. mindjárt én magam:)) akik erre képtelenek - ami ugye szó szerint azt jelenti, hogy képtelen valaki másban annyira megbízni, hogy egy bármilyen szituációban totálisan átengedje a kontrollt. Ez egy alkati, vagy tudatelőttesből jövő tulajdonság. Ebből meg az adódik, hogy én pl, ha egy bármilyen szakemberhez fordulok, akkor azt várnám el, hogy a tudásával, tapasztalatával, tanácsaival segítsen enge a leghelyesebb döntés meghozatalában, de még véletlenül sem azt, hogy ő hozzon döntést helyettem. Ezért én, ha azt mondja nekem egy bármilyen szakember, hogy "ezt KELL csinálni" akkor fogom az ajtót, és távozok...ezzel szemben, ha azt mondja el, hogy van ez az A, meg B, meg C lehetőség, minek mi az előnye és a hátránya, és szerinte éppen ezért ebben a szituban a legjobb döntés talán a "B" lenne, akkor valszeg elfogadom. Kontra ugye egy más ember meg mondjuk pont azt várja el a szakembertől, hogy levegye a döntés felelősségét a válláról, és ha az a szakember alternatívákat kezd sorolni, akkor azt fogja vélni, hogy bizonytalan, és akkor fordul sarkon. (egyes szám elsőben írtam, de ez kb az emberiség fele/fele, már aki a határozottságot kontra a "hamlet-i" töprengő alkatot kedveli jobban, aki át tudja adni a kontrollt és aki nem)
Ebből meg pusztán annyi következik, hogy egy szakembernek (bármilyennek, az autószerelőtől az (állat)orvosig) egy kicsit mindig pszichológusnak is kell lennie ahhoz, hogy a lehető legjobban tudja végezni a munkáját, n.b. rá kell tudni hangolódnia az adott ügyfél lelkivilágára.
ÜdV