Nagyon Várbarát Creative Commons License 2011.06.23 0 0 35554

Még a régi leírások közé tartozik a Borovszki Samu szerkesztette "Magyarország vármegyéi és városai" sorozat. Sajnos már eredetileg sem a teljes országot akarták bemutatni, hanem csak 20 vármegyét. Szerencsére ebbe Nyitra vidékét belefoglalták.

 

Temetvény

A Vág partja felett, Vágujhelylyel szemközt, magas hegytetőről tekint le Temetvény vára. 1270-ben István ifjabb király, hálálkodva emelte ki, hogy Endre fiai, Demeter és Mihály comesek, nagy segélyére voltak, mert Demeter Feketehalom várába kisérte őt, mig Mihály, Béla király minden erőfeszítése daczára, megvédte Temetvény várát. 1358-ban Lajos király Tóth Lőrincz fiainak: Lőkös főpohárnoknak és barsi főispánnak, meg Miklósnak adományozta a várat. V. László pedig 1453-ban Ujlaky Miklóst tette annak urává. (O. L. D. O. 14,726.)

 

Temetvény tartozékai közül csak egyes községeket ismerünk. Igy a nyitrai káptalan egy 1395-iki okleveléből, melyben Kont Miklós özvegye és Henrik zobori apát egyezkednek, tudjuk, hogy a várhoz tartozott Bánya és Morva (Moravanka) községe. V. László 1453-iki oklevele pedig Hubinát mondja a vár tartozékának. Hogy a Temetvény vára alatt, a völgynyilás egyik öblét uraló hegygerinczen épült Hradek, önálló erőd volt-e, vagy csak Temetvény elővára, az a múlt idők titkát képezi.

 


 

Bár a Borovszki-kötetek történelmi összefoglalóit már felülvizsgálták az újabb kutatások, de a XIX. -- XX. század fordulójának helytörténeti viszonyainak megismeréséhez napjainkban is nélkülözhetetlen forrást jelent.  

 

A teljes Borovszki: 

 

http://mek.oszk.hu/09500/09536/html/index.html