nn.wb Creative Commons License 2011.06.17 0 0 201

Kedves Caterina3!

 

Mások számára is hasznos lehet a válasz, ezért nincs megkésve=

 

(1) Tulajdoni hányad. Az összes szavazat 10000, (az össz négyzetméter 10000 felé van osztva). Mondjuk egy lakás 200/10000-ed tulajdoni hányadot képvisel.   A lakástulajdonos 200 szavazattal, más szóval hányaddal rendelkezik. Ezt százalékban is ki lehet fejezni, ha így érthetőbb, a példa esetén 2 %. Más példa= 374/10000-ed esetén 3,74%. Az összes tulajdoni hányada 10000/10000, ami 100 %.

 

(2) Szavazattöbbség, szavazatok. Van egyszerű többség. Ez az éppen jelen lévők szavazatának számtani többsége. A legtöbb kérdésben döntés egyszerű többséggel hozható meg.

Minősített többség= törvényben meghatározott esetekben (alapítő okirat módisítása, rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadások vállalása, stb.)

csak akkor érvényes a határozat, ha az legalább az előírt szavazatszám minimumával jött létre. A minősített többség alapja az összes szavazat. Tehát ha 4/5-öd kell akkor 8000/10000 szavazat kell legalább. Minősített többségű szavazat arány speciális kérdésekben kell.

A Társasházi törvény főszabálya a többségi döntési elv. Ezért egy szokásos közgyűlésnél az 5001/10000 tulajdoni hányad részvételét követeli meg.

Mivel az albetét tulajdonosok különböző okokból passzívvá váltak, általában nincs meg a megfelelő részvétel. A törvény ezért megismételt közgyűlés tartását engedi meg, ahol bármilyen arányú lehet a részvétel. A megjelentek (a meghatalmással képviselt is jelenlévőnek számít) a szokásos egyszerű többséges kérdésekben szavazattöbbséggel döntenek.

Furcsa sajátossága a törvénynek, hogy ha pld. a megismételt közgyűlésen egy tulajdonos lenne jelen, akkor az Ő 'szavazata' dönt a napirenden szereplő kérdésekben.

Sajnos, a társasházi törvénynek vannak hiányosságai.

 

(3) Ez már meg lett válaszolva. A rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadások esetén az összes tulajdonosi szavazat szükséges.

A tházi törvény töbször módosítva lett, a szavaztai arányokban is történt változás.

Remélem sikerült érthetővé tenni a kérdéseket.

Bármely kérdésben szívesen segítek.

Üdvözlettel: Anti. anti.wb@freestart.hu

 

Előzmény: caterina3 (198)