Nolanus Creative Commons License 2011.06.17 0 0 7934

"Szerinted kik lehettek az uttarakurák? A Fehér-sziget azonos a kelta-germán regék Thule-szigetével?"
Az elsőre inkább nem válaszolnék, csak gondolom, hogy te kikre gondolsz.
A másodikra viszont lényegében szerintem igen a válasz, sőt ehhez hozzávehetjük a felsorolt 'Boldogok Szigetét', Avalont, vagy a Földi Paradicsomot (és Bosch egyre inkább gyanúsabb) stb.
Az arimaszposzokról viszont azt tartják, hogy egyszeműek, tehát hasonló népség lehet, mint a küklopszok (vö. Polyphemos barlangja), és hasonlóan titáni karakterűek, amennyiben a griffekkel harcolnak. Megint ez az ősi lázadási téma mindenhol.

 

"Ha tehát É-Szibériában a mai adatok szerint az i.e. 10. évezredig mérsékelt klíma volt, úgy ott valóban alkalmas lehetett emberi megtelepedésre, civilizációk kifejlődésére. Tilak csak arról feledkezik meg, hogy a hagyományok eleve valami zord, hideg vidéknek írják le az odautat.

Szerinted, mikor volt az a kor, amelybe Merut, meg ezt a sarki "királyságot" helyezed? Mennyi ideig volt ott civilizáció, és hogy bukott el?

Szerinted milyen tények bizonyítanák, hogy volt ott egy nagyobb sziget? Hová helyezed tkp. a Meru-hegyet?

"
Nekem ezzel van a legtöbb problémám, ugyanis nem tudom elképzelni, hogy belátható időkereten belül enyhe éghajlat lehetett volna a sarkon, így ezzel egyelőre, nem tudok konkrét értelemben mit kezdeni.
A sziget kérdéséről még ennyit sem tudok mondani, fogalmam sincs, milyen arrafelé a talapzat, és hogy belátható időn belül lehettek-e nagyobb elmozdulások. De nekem Atlantisszal is gondom van e téren, mondjuk azt még el tudom képzelni az Azori-szigeteknél. Szóval ezekbe én sosem mentem bele jobban, mert nagyon ingatag alapon állónak érzem (meg magamat is, hogy meg tudjam ezt földrajzi vagy tektonikai stb. értelemben ítélni).
A többi kérdéssel sem tudok emiatt túl sokat kezdeni, legfeljebb csak ismételni tudnám mondjuk az india közléseket az egyes korszakhatárokról, meg egyéb ilyen elképzeléseket, dehát ezzel nem hinném, hogy sokkal tovább jutnánk.
Nekem nagyjából egy olyan kronológia van a fejemben, ami Atlantisz pusztulását 10-12 ezer évvel ezelőttre teszi, vagyis nagyjából 6 világhónappal ezelőttre, az utolsó jégkorszak lezárulásához közel. Persze ez jórészt mitikus. Szóval a Hyperboreus ciklusnak jóval ezt kellett megelőznie. De ilyesmiről nem is szívesen nyilatkozom, mert rettentő képlékeny és siklamós, és nagyon könnyen beleeshet az ember még a mitikus közlések félreértelmezésébe is, nem hogy valamiféle konkrét földrajzi vagy historikus állítást fogalmazzon meg; meg nem is rágódtam ezen sokat, inkább a mítoszi anyagot gyűjtögettem, de azt másképpen igyekeztem értelmezni (az értelmezési síkok nem zárják ki egymást).
Tulajdonképpen csak azóta foglalkozom ezzel ebből a szempontból, amióta a te írásaidat olvastam, szóval térképészettel meg ilyesmikkel nemigen foglalkoztam, lehet akkor ment el anno a kedvem, amikor sajnos Piri-Reissen sem sikerült felfedeznem az Antarktiszt, bárhogy is erőlködtem :-)

Előzmény: Schenouda (7930)