gazo2 Creative Commons License 2011.06.09 0 0 138

Kedves Levelezőtársaim!

Talán megbocsátják nekem, ha itt a Bajai régióban nem lévén Himnusz téma (magyarul topic) az Édes Anyanyelvünkbe írok a Himnusz éneklésével kapcsolatban. Szövege révén van köze az irodalomhoz is. Még azt is el tudnám képzelni, hogy valaki végig megtanulja a versét, mint hajdan szokás volt.

A napokban többen kérdezték tőlem felháborodva, hogy igaz-e, hogy átírták a Himnuszt. Volt közülük, aki azt is tudta, hogy Kodály Zoltán megtagadta új himnusz megírását. Egy időben megkísérelték a Köztársasági indulóval helyettesíteni (Elnyomás, szolgasors, Ez volt a rend ezer évig...stb.), de ez nem vált be.

Ami most történt, az nem tekinthető átírásnak. Javaslatot tettek az iskolák számára, hogy olyan kezdőhangot használjanak az iskolai ünnepségeken, mellyel a tanulók nagy része, és természetesen a felnőttek is, el tudják énekelni. Ugyanis abban a hangmagasságban, ahogyan Erkel leírta, a Himnusz viszonylag nagy hangterjedelme miatt nem mindenki tudja elénekelni. (Ez nem valami egyedi dolog, Beethoven IX. szimfóniájának "Örömódáját" /ez az EU himnusza/ eredeti magasságában csak a legképzettebb énekkarok tudják előadni.) A javaslat az, hogy az iskolákban a Himnuszt ne G, hanem négy hangtávolsággal (egy tiszta kvarttal) mélyebben kezdjék el, D kezdőhanggal. (A zenei hangok ily megnevezése nem valami bűvészkedés a részemről, hogy ne értse, aki nem tanult zenét. A zenei hangokat a latin abc betűivel jelölik: A, B, C, D, E, F, G, H. Nálunk és néhány más országban a B helyett a H, tehát az utolsó betű került, de ebbe nem mennék most bele. Egyébként ez is egyszerű.)

Ami a kezdőhangot illeti, a templomi kántorok már gyermekkoromban is így játszották. Igaz, hogy akkor nem is azt mondták, hogy "Hallgassuk meg a Himnuszt", mint most néha szomorúan hallom. Én azt sem szeretem, ha a Himnuszt a szívre tett tenyérrel énekelik. Nem kell nekünk mindenben a külföldet követni. Egyszer láttam, hogy valaki eltévesztette, sok millió néző előtt, hogy melyik oldalon van a szíve. Igaz, ez inkább csak derültséget keltett.

Tisztelettel:

Gál Zoltán