nadamhu Creative Commons License 2011.06.08 0 0 60918

Numerikusan szimulálni nagyon egyszerű (az n test problémát):

 

minden tömegpontra:

 

a = szummaf/m

dv = a*dt

v = v+dv

dp = v*dt

p = p+dp

 

Középiskolás korom egyik legnagyon relevációja volt, amikor ezt megírtam a (fizikatanárom elvi útmutatása) alapján. Akkora tudással, hogy  még a legegyszerűbb diffegyenleteket sem tudtam volna megoldani.

 

Valahol ma is úgy gondolom, hogy az oktatásnak nem a történelmet kellene alapul vennie (régen a numerikus módszerek szóba sem jöhettek), hanem azt kellene tanítani először, ahol a hasznosság/nehézség hányados a legmagasabb. Tehát a fenti feladat numerikus megoldása mehetne jóval a bonyolult diffegyenletek megoldása előtt, akár már középiskolában, de legkésőbb elsőéven.

 

(Persze tudom, hogy van amikor a numerikus szimulálás nem jó alternatíva (mondjuk túl lassú, túl pontatlan), vagy amikor olyan bonyolult kevert megoldások vannak, hogy először kell egy bonyolult analitikus levezetés, hogy egyáltalán megtervezzük, hogy mit szimulálunk numerikusan. Vagy van, hogy egy 'lehetséges-e, hogy' kérdésre kell válaszolni, ahol a numerikus szimulácó nem ad biztos választ, ott egy egzakt válasz a preferált.)

Előzmény: egy mutáns (60916)