Christopher Hilton
Ayrton Senna, a Forma-1 géniusza
..részlet..
Estoril, 1988 szeptember 23., péntek. Senna volt a leggyorsabb, Prost mögötte, de szombaton Prost szerezte meg az első helyet, Senna mindössze harmadszor nem tudta azt biztosítani a rajtrácson a maga számára. És szombaton Prost pszichológiai nyomást kezdett gyakorolni - a legnyilvánvalóbb módon. Tizenöt perccel az edzés lefújása előtt elment, utcai ruhát húzott, pulóvert dobott a vállára és elindult a bokszutca felé, hogy körülnézzen. Ezt mondta Sennának: "1 perc 17,414-es időt mentem, és tudom, hogy ennél jobbat nem fogsz tudni menni. Senna valóban nem tudott jobb időt elérni". Ekkor Prost tovább fokozta a nyomást: "Nem akartam mindenáron megszerezni az első rajthelyet, annyira nem érdekelt a dolog. Semmi értelme nem lett volna egyetlen tizedmásodperc kedvéért bármilyen kockázatot is vállalni. Hosszú ideje először vagyok teljes mértékben elégedett a motorommal, ahogy az időmérő edzésekre beállították és felkészítették." Senna: "Az első garnitúra gumimmal már l perc 17,8-at mentem, amikor a gumik már meg voltak kopva. Normális körülmények között a második garnitúrával arra számítottam volna, hogy gyorsabb leszek. De sajnálatos módon nem sikerült egy tiszta kört mennem."
Estoril, 1988 szeptember 25., vasárnap. Senna megszerezte a vezetést az első kanyarban, de amikor a jobb ívű kanyarból ráfordultak a hosszú bokszutca-egyenesre, Prost közvetlenül mögötte volt. Amikor elérték a rajt-cél egyenest, Prost kivágott jobbról és elhúzott. 300 km/órás sebességgel száguldottak és Senna ekkor befelé húzódott, kényszerítette Prostot, hogy közelebb menjen a bokszutca falához. Számos információs táblát rántottak pánikszerűen a falon túlra, az emberek pedig fedezéket kerestek, hiszen ha a két kocsi összeér, darabjaik mindenfelé elrepülhettek volna. Prost: "Nagyon veszélyes volt. De semmit nem tehettem. Ha hátrahúzódom, nagyon lemaradtam volna, vagy esetleg nekimehettem volna a hátsó kerekének. Ha ilyen kockázatot kell vállalnia világbajnoki cím eléréséért ... nos, akkor az engem nem is érdekel. Világos? Ha ennyire akarja a győzelmet, akkor legyen az övé."
Senna csak annyit mondott, hogy dühös volt, mert a rajtnál Prost hajszál híján a fűre kényszerítette őt. A nyomás elérte Sennát. A dühe miatt elkövetkezett egy olyan pillanat, amikor teljesen cserbenhagyta a józan ítélőképessége, és valami az őrültséggel határosat csinált. Ismétlem: ha nekiment volna Prostnak, ha a két autó összeütközik, akkor azok darabjai ágyúgolyóként repültek volna szerteszét. Prost nyerte meg a versenyt, Senna a hatodik helyen végzett, mivel az üzemanyag-fogyasztása nagy volt, és túlkormányzott volt az autója. Prost 81, Senna 76, Berger 37, Boutsen 25, Alboreto 24.
Később, a lakókocsi nyugalmában Prost leült és magához intette Sennát. "Ayrton - mondta nagyon halkan és nagyon gyengéden - nem tudtam, hogy ilyen nagyon akarod a világbajnoki címet..."