elefada Creative Commons License 2011.06.07 0 0 4746

Nálunk is az lenne a király,de azért ezzel is kiegyeznek.

Emlékszel még erre a kolis sajtra?

Na ebböl készült.

A kolit gyengítettem hűtéssel, s mikor kisavanyodott, hőkezeltem, füstöltem. Végül is olyan szálas, olyan ízű mint a paranyica, de ha  nyujtod, merevedik.

Így formázva a lágyságát úgy örzi meg, ha nagyon hideg vízbe teszed elöször, utánna a sós vízbe.Kicsit mozarellatech.

Ha az általam leírt anyakultúrával készíted, friss (esti+reggeli fejés 63 fok 30 percen hökezelve, lehütve 28-30 fokra, 1% kultura, 1,7 ml oltó 10 l-hez, 40 perc alvadás, nincs visszamelegítés, ebben a melegben 8 óra múlva hökezelheted, ott lesz ahol kell.

Nem jó az STI, én is kisérleteztem vele,egyrészt nagyon elviszi a kihozatalt, másrészt a szálasság is kárt szenved a tehénnél is. A kecskegomolyám betontuskó lett az STI-töl.

Paranyica imádóim kiegyeznek a füstölt gomolyával is, az is nagyon finom.

Nekem is ez a feta van, tavaly finomat készítettem belöle, lassan elö kéne venni.

 A savval beállított és a sima sós vizes is elállt dec. ig, a savóban eltett nem.

 

Előzmény: Kecskeb (4742)