kókuszka Creative Commons License 2011.06.07 0 0 28192

Egy kis fizika:
A Nap sugárzó energiáját a talaj elnyeli, míg a légrétegeken kis hőveszteséggel hatol át. A talajjal érintkező levegőt a föld melegíti fel. Köztudomású, hogy a levegő jó hőszigetelő. A víz 30-szor jobban vezeti a hőt, mint a levegő.

A hősugárzás elektromágneses hullámokból áll. Ezeket a hullámokat mozgó, elektromos töltésű részecskék, rendszerint elektronok bocsátják ki és nyelik el. Mivel minden mozgó anyag tartalmaz elektromosan töltött részecskéket, bármelyikük kölcsönhatásba léphet a hősugárzással. Ezek a kölcsönhatások azonban minden anyag esetében mások. Vannak olyan anyagok, amelyekben az elektronok sok hősugárzást nyelnek el, ezeket az anyagokat feketének látjuk. Ha a Nap hőenergiája fekete anyagra kerül, az anyag elnyeli a napfényt és nem veri vissza. Ezért tűnik feketének. Ugyanakkor a felhevített fekete anyag nagyon sok hőenergiát bocsát ki - például a felforrósított fekete széndarab a saját hősugárzásától ragyog fényesen.

Azok az anyagok, amelyek alig nyelnek el vagy bocsátanak ki hősugárzást, a következő, jól ismert tulajdonságok valamelyikével rendelkeznek. Néhányuk átlátszó, vagyis a hősugárzás áthatol rajtuk. Mások fehérek, ami azt jelenti, hogy a rájuk eső hősugárzás egyenletesen szóródik szét minden irányban. A tükörszerű tárgyakról a hősugárzás adott irányokba verődik vissza.

Mivel a fekete tárgyak sugározzák ki és nyelik el a legjobban a hősugárzást, ők adják át a legjobban a hőt sugárzás útján. A fekete tárgyak több hőt vesznek fel a Napból, mint az azonos méretű és hőmérsékletű fehér tárgyak. A fekete tárgyak több hőt sugároznak ki a hidegebb környezetnek, mint az azonos hőmérsékletű fehér tárgyak.

 

Na ezért kell a feketének érintkezni a vízzel, és az átlátszóhoz pedig légrés.