Gabesz979 Creative Commons License 2011.06.06 0 1 67

Üdv Mindenkinek!

Néhány haszns infót osztanék meg arról hogy magyarországon hogy lehet valakiből hangmérnök. Ha röviden akarom leírni akkort egyszerűen azt mondanám hogy sehogy, mivel ilyen végzettség hogy hangmérnök nem létezik. A legmagasabb végzettség a Hangtechnikus és vagy Hang mester.
Léteznek erre iskolák magyarországon. Jómagam is elvégeztem egy ilyet 2000-ben. Elektortechnikusi végzettséggel mentem oda és valami kis zenei és hangszeres tudásom is van. Ha valaki jó szakember akar lenni nem árt ha műszaki vonalon és zenei vonalon is otthon van, hisz az ne menjen nyomdásznak aki nem tud olvasni. És az is furán jön ki ha egy felvétel után a Technikus kezébe nyomják a partitúrát hogy ez alapján vágja össze a rögzített anyagot, az meg azt sem tudj hogy a kottát eszik e vagy isszák. Egyszerűen aki nem ért a zenéhez az ne akarjon zenével foglalkozni, vagy pedig vegye a fáradságot hogy legalább zongorázni megtanul.
Az iskola elvégzése után nagy lelkesedéssel kezdtem állást keresni. Engem lenkinkább a stúdiózás világa érdekelt, így hát felkerestem a létező összes (budapesti) stúdiót. Mindenütt elutasító választ kaptam, csak egy helyen mondták azt hogy új embert nem keresnek, de ha akarok akkor leülhetek a sarokba nézelődni. Jobb híján ezt tettem. Egy hónap után már feltekerhettem a kábeleket. A második hónapban már segíthettem a mikrofonok kirakásában... egy év után megcsinálhattam az első demó felvételemet.
Az a helyzet hogy bármilyen jó iskolát is végez el az ember, mindent nem tudnak megtanítani. Ahhoz hogy valaki önállóan le tudjon vezetni egy lemezfelvételt, előtte vagy 30 lemez készítésében kell hogy részt vegyen. Ez máshogy nem megy.

Ezt annak idején (2000ben) megtehettem mert rengeteg munka volt egy stúdióban. (akár évi 30-40 produkció) ma ennek a töredéke. Tucatszám zárnak be a stúdiók. A hangtechnikusi iskolák pedig évi 100-150 embert “termelnek”. Egyszerűen nincs piac ami ezt felvegye.

Ez egy baromi szép szakma de 10 éves szakmai tapasztalattal azt kell hogy mondjam 100 az 1-hez hogy valaki el tudjon helyezkedni esetleg gyakornokként valahol. Ha keresnek is valahova embert, biztos hogy olyan kpja meg azt az állást aki mögött pár év tapasztalat van.