pajaci Creative Commons License 2011.06.04 0 0 28014

Bebarnult a vizem, micsináljak?

Ez a vastól van; a klór kicsapja a vasat vas-kloriddá, ami barna; ezt ki kell szűrnöd; ehhez un. sokkoló klórozást (ld. fentebb) kell csinálnod, majd pelyhesítened kell (ld. fentebb).

Nagyon vasas, kútból származó víznél megfontolandó a vízcsere csapvízre; a víz és a vegyszerek árától függően már olcsóbbra is kijöhet (sokkoló klór ára, pelyhesítő ára, áram ára, az időd ára :-) vs. az új víz ára).

Alternatíva lehet az aktív oxigénes fertőtlenítő rendszer használata klór helyett, ez nem csapja ki a vasat, nem lesz barna a víz tőle, de néha érdekes porszerű eltávolíthatatlan anyag keletkezik a medencében tőle.

 

Hogyan kell csinálni a pelyhesítést?

Ha jó a pH érték, van elég klór a vízben, mégis zavaros, akkor pelyhesíts.

Homokszűrővel könnyű a pelyhesítés: a szer oldalán lévő adagolás szerinti mennyiséget beöntöd a szkimmerbe, a szűrőt pedig csak akkor kapcsolod ki, amikor elég tiszta a víz. Érdemes (fontos) visszamosatni a végén.

Pelyhesítőt papírszűrővel is lehet használni, még ha esetleg a dobozára az is lenne írva, hogy csak homokszűrővel használható. Papírszűrő esetén a követendő eljárás:
kiméred a megfelelő mennyiségű pelyhesítőt (a csomagolásán lévő adagolás szerint)
kiveszed a szűrőbetétet a papírszűrőből, majd bekapcsolod
beöntöd a kiadagolt pelyhesítőt
hagyod egy ideig a vízforgatót forgatni, egy-két óra elég lehet (a cél, hogy jól átkeverje a vizet, hogy a pelyhesítő egyenletesen eloszoljon)
kikapcsolod a vízforgatót, hagyod ülepedni a medencét, célszerűen egy egész éjszaka
kiporszívózod a medence alján összegyűlt üledéket a medencén kívülre (erre azért van szükség, mert a papírszűrő kapacitása túl kicsi a pelyhesítéskor keletkező nagyobb mennyiségű trutyi kiszűréséhez, eltömődne tőle)

Legyen könyök a beömlőn, ld. alább.

Előzmény: Scwindler (28013)