mmormota Creative Commons License 2011.06.02 0 0 1012

Az ilyen hírekben az a csapda, hogy egy laikusok számára nem érthető modell egyes elemeit behelyettesítik az elnevezés köznapi értelmével. A köznapi dolog pedig teljesen más, mint a modell adott eleme. 

Na most, az a köznapi fogalom amit így behelyettesítenek, az egy jól elképzelhető valami amit mindenki érteni vél. Aztán továbbgondolja. És itt jön a nagy félreértés, az ami így kijön, annak semmi köze a valósághoz. Egyszerűen azért, mert a behelyettesített köznapi fogalom alapvető tulajdonságai teljesen mások, mint az eredeti modell eleméé voltak.

 

Itt pl. ez a hullám ilyen. Ha van egy hullám, ami ilyen meg olyan gyors, akkor nyilván lehetne vele információt is küldeni, hiszen szokásos rádióhullámokkal, fényhullámokkal, hanghullámokkal információt küldeni. Igen, bizonyos szabályok szerint lehet, de ugyanezeket a szabályokat alkalmazva azzal meg mégse lehet c-nél gyorsabban.

 

Egyes modellekben ennél sokkal vadabb dolgok is vannak. Ilyen pl. az avanzsált hullám. Ez történetesen az esemény előtt indul valami távoli helyről és pont akkor ér oda mikor az esemény bekövetkezik... Ez egy értelmes, jól működő modell része, amivel dolgozni lehet, hasznos eserdményekre lehet jutni. Mégse gondolja senki, hogy ez egyben jóslásra is jó - csk figyelni kell indul-e az avanzsált hullám, aztán ebből lehet tudni hogy történik majd valami érdekes. :-)

 

Előzmény: gacsat (1010)