Antisystem Creative Commons License 2011.06.02 0 0 386

Annyi a különbség, hogy a mai USA, EU határok a befele irányuló mozgást akarják akadályozni, tehát tényleg védik az országot, az egykori Vasfüggöny pedig a kifelé igyekvőket tartotta vissza, tehát kb annyira védett, mint a lágert "védte" a kerítése, semennyire. Nem védelmi rendszer volt, hanem zár.

 

Ezzel nem értek egyet, az is az országot védte, csak más formában. Gondolom ismered a berlini fal építésének történetét:

 

1961 nyarán az NDK népességvesztése már havi 30 000[3] fő fölé ugrott. Az NDK kormányán növekedett a nyomás, hogy az állam demográfiai összeomlását a berlini belnémet határ lezárásával akadályozza meg. Walter Ulbricht 1961. június 15-én egy nyugatnémet újságírónő kérdésére tagadólag válaszolva („Niemand hat die Absicht, eine Mauer zu errichten”, azaz „Senkinek sincs szándékában falat építeni”) [4] először használta a „fal” kifejezést. A műszaki határzár építéséhez Ulbrichtnak azonban szüksége volt Hruscsov szovjet pártfőtitkár beleegyezésére. Az engedélyt Ulbricht a Varsói Szerződés tagállamainak augusztus 3. és 5. közötti moszkvai konferenciáján próbálta meg megszerezni.[5] Augusztus 12-én a keletnémet pártvezetők értekezletén Ulbricht közölte, hogy az egyre nagyobb méreteket öltő menekültáradat miatt szükségessé vált – egy nem pontosan meghatározott napon, de 14 napon belül – a berlini belnémet határ lezárása....

....Az NDK-t a hatvanas években a konszolidáció, a hetvenes években a stabilitás jellemezte. Az 1980-as években azonban az állam helyzete az egyre mélyülő pénzügyi-gazdasági válság miatt kritikusra fordult. A konzervatív kommunista államvezetés elszigetelődött a reformok irányába mozduló szocialista országoktól és az ország lakosságától is. A szabadság hiánya és a romló életkörülmények a nyolcvanas évek második felében országos tömegdemonstrációkhoz vezettek, amelyeket a hatalom erőszakkal sem tudott elfojtani. Újból nőni kezdett az államot elhagyók száma, a külföldre kijutók közül egyre többen tagadták meg az NDK-ba való hazatérést.

 

Magyarán az NDK, az ország még utólag nézve is vagy 25 évet nyert azzal, hogy felhúzta a falat, anélkül a 60-as évek közepére gazdaságilag összeomlott volna. A fallal viszont stabilizálni tudta a gazdaságát egy hosszabb időre. Mi ez, ha nem az ország védelme?

 

ÜdV

Előzmény: aacorto (376)