Olomhuszar Creative Commons License 2011.05.31 0 0 7066

Üdv sörfőzők!

 

Megvolt az első főzésem, pár kérdésem lenne felétek:

 

  1. Kb. 5,5kg malátához 14l cefrézővizet öntöttem. Az elég hamar magábaszívta, számomra(első főzés) meglepően sűrű lett az egész. A szűrés elég nehezen ment, végső megoldásként egy harisnyát főztem ki és abban préseltem. De így is csak 6l-t sikerült leszűrni. Kérdésem: ez így a normális? Ha nem akkor több vizet kellett volna használnom, vagy már az próblémás hogy ilyen nehéz szűrni, túlroppantottam a malátát?
  2. Ilyen esetben jól tettem, hogy a tervezett 13l másolóvíz helyett csak 9l-t használtam?
  3. A fajsúlymérőt sikeresen elejtettem főzés közben, így nem tudtam lemérni az erjesztés előtt a sűrűségét. Az alkoholt a készsörből el lehet forralni, és úgy csinálok két mérést és abból számolok?
  4. A széndioxid mennyire aktívan kell hogy termelődjön? 13 liter cefre egy 30l-es vödörben van, a kotyogóból pedig gyakrabban mint másodpercenként buggyan kifele a széndioxid. Ez normális? Elronottam?

Mit várhatok így a sörtől?