Egér Fogó Creative Commons License 2011.05.30 0 0 27811

Én most készültem el az idei fűtésváltozatommal.

Sajnos nálunk a kollektor elhelyezése elég macerás, a sufni tetején akadt kb. 2.5x3 nm hely. A sufniban lett elhelyezve a homokszűrő és a keringető szivattyú. A nyomóágba, a szűrő után betettem egy 40-es KPE csődarabot, amiből egy megfúrós idommal ágazik le egy 20mm LPE cső a tetőn elhelyezett 20-as LPE csőkígyóba. Itt három ágra osztottam, kétszer 100 méter burkolatlan, illetve egy kb 60 méteres ág, ami PET palackokba lett bújtatva. A medencébe szintén 20-as LPE vezeti vissza a vizet, úgyszintén PET palackba bújtatva, kb 20 m hosszan. Ezzel a megoldással óránként 1.5 - 2 köbméter vizet tudok felmelegíteni napszaktól függően 3-5 fokkal.

 

Ha lenne lehetőségem, akkor külön szivattyúval oldanám meg, a szűrőkörtől függetlenül. Ha úgy gondolod, hog a szivattyút túlzottan lefolytja az LPE cső, akkor párhuzamosan kötött csövekkel lecsökkentheted az LPE cső ellenállását. Tavaly egy fűtéskeringető szivattyú 2-3 métert emelve elbírt 300 méter LPE csővel.

 

A PET palackokba bújtatással az a  tapasztalatom, hogy csak akkor érdemes vacakolni vele, ha gondot jelent megvenni két-háromszoros csőmennyiséget, illetve ha hőszigetelésre van szükség.

Előzmény: hzolee (27806)