imkerei Creative Commons License 2011.05.28 0 0 79

Rendben fordítsuk komolyra a szót!

A hozzászólások nem csak ennyiből álltak, de, ha mindet bemásolnám igen csak hosszú lenne a sor.

Maradjunk annál, amit te aláhúzva kiemeltél!

 

imkerei 2011-05-02 07:24:45 (#18512)

Mendel 2. törvénye! "A szegregáció (hasadás) szabálya kimondja, hogy a második hibridnemzedékben (az F2-ben) a szülői tulajdonságok szétválnak."

 

Ezen nincs mit magyarázni, minden egyed hibridnek tekinthető, akár hosszú keresztező munka akár kiválogatás eredménye! S mint minden hibrid esetében a második generációban a szülői tulajdonságok szétválnak!


 

imkerei 2011-05-03 07:36:17 (#18534)

Ez nem mond ellent annak, amit írtam!A 2. generáció, amit elültetett valószínűleg, olyan ültetvényről származott, ahol nem igazán volt keresztbeporzás.

Arth_ur 2011-05-03 10:07:12 (#18537)

Ehhez nem kell keresztbeporzás, önporzásnál is hasad a következő generáció.



Tehát a szülői tulajdonságok szétválnak, így is úgy is.
 Minden következő generációnál egyre jobban, az eredeti szülőgenerációhoz képest. 

 

Eleve a a görögországi barackfa nem tekinthető homozigóta szülőnek,

Továbbá a gyümölcsminőség sok gén kombinációja által meghatározott, mennyiségi jelleg, ennél nincs se 3:1-es, se 1:2:1-es hasadás, mint a tiszta domináns, vagy intermedier öröklésmenetnél.

 

Szerintem itt értelmezésbeli különbség van kettőnk között. Mivel a gyümölcs minőségét több gén kombinációja határozza meg ezért a különböző gyümölcsminőséget meghatározó gének szétválása keresztbeporzás esetén felgyorsul. Én nem azt állítottam, hogy a gyümölcsminőség egyetlen homozigóta gén eredménye, hanem azt, hogy a szülői tulajdonságok szegregációja okozza, amit Mendel 2.

törvénye elég jól magyaráz.  

 

 

Összefoglalva: a Ragusa által leírtak alapján semmiféle genetikai magyarázat nem adható, a második és harmadik generációra vonatkozó következtetéseket levonni nem lehet.

 

 

Tudjuk, hogy a fenotípus, a genotípus és a környezet hatásainak megmutatkozása. Mivel itt a környezeti hatásokat kizárhatjuk (a szép barack is ott termett, ahol az értéktelen), ezért a problémára csak genetikai magyarázat adható! 

Előzmény: Arth_ur (78)