Casamir25 Creative Commons License 2011.05.19 0 0 5

Madarak a kertben 2.

 

A feketerigók harciasságából és terület védelméből kiindulva gondolom más kisebb testű madár fajok félnek megtelepedni a közelükben. 

 

Télen a számukra kihelyezett etetőket szén és kék cinegék látogatták, míg ősszel barát cinege, rozsdafarkú és vörösbegy lakmározott a som bokor terméséből.

 

E madarak a cinegékkel egyetemben azonban azóta sem bukkantak fel újra a kertben, s ezért gondolom csupán a bogyók vonzották ide őket.

 

Pár évvel ezelőtt figyeltem már meg a kertemben átutazóként őszapókat, zöldikét és ökörszemet is. Utóbbi olyan pici volt, és úgy beleolvadt a környezetbe, hogy először azt sem tudtam, hogy ott van, csupán később lettem rá figyelmes, de sajnos nem sokáig időzött nálam.

 

Minden madarat más és más vonz, ezért próbáltam úgy kialakítani a kertem növényvilágát, hogy az a lehető legtöbb hasznos madárfaj számára otthont, élelmet és védelmet nyújthasson. A rigók voltak az első betelepedők, kik fészket raktak, majd felnevelték csemetéiket a kertemben. Hozzájuk hasonlóan a balkáni gerlék szintén gyakori látogatók felénk, bár idén a rigókkal nagy rivalizálásban voltak, amiből úgy gondolom a rigók kerültek ki győztesen. 

 

A kert talán nem túl nagy, de mégis sok olyan szeglete van, ahová távol egymástól fogok tudni kihelyezni odúkat, amennyiben néhány év elteltével megnőlnek a fák. Most sajnos csupán néhány olyan magasabb létesítmény van a házunk körül, ami megfelelhet madárodúk kihelyezésére avagy egyéb nem odúlakó madárfajok fészkelésére. 

 

A rigók területvédése nálunk nagyon erős volt költés és fiókanevelés idején. Azonban ahogy megfigyeltem leginkább azt a részt, azokat a fákat tartotta irányítása alatt, amik hozzá a legközelebb voltak, hisz nem csupán egyéb madarakra kell odafigyelniük, hanem a macskákra is, melyek minden irányból támadhatnak.

 

Abban reménykedek, hogy amint a fák kellő magasságot érnek el, több fészekrakásra alkalmas hely keletkezik, s ezáltal kiszélesedik az a terület, amit akár egyéb madárfajok is birtokukba vehetnek. 

 

Madarak nélkül persze soha nem volt a kertem, hisz szinte évről évre költöttek vagy csupán csak tartózkodtak nálunk balkáni gerlék, valamint verebek. A gerlék kárt soha nem okoztak, mindig is szimpatizáltam velük. A verebek azonban nem tartoznak azon madárfajok közé, akiket szívesen látok otthonom körül, szemtelen viselkedésük és felénk rendkívül nagy egyed számuk miatt.